Whatsapp

Mide Kelepçesi 

Anasayfa » Bariatrik Cerrahi » Mide Kelepçesi 

Mide Kelepçesi Nedir?

Mide kelepçesi diyet, spor ve diğer obezite tedavileri ile sonuç alamayan obezite hastalarına uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem ile  yaklaşık 1 yıl içerisinde  kişinin aşırı kilolarından kurtulması amaçlanır. Mide kelepçesi yöntemi ideal kilosundan en az 40-50 kilo fazla olan obez hastalara uygulanır. Ameliyat laparoskopik yöntem ile uygulanır ve yaklaşık 1 saat süren bir cerrahi operasyondur. Ameliyat olacak kişiye genel anestezi uygulanır. Ameliyat sırasında hastanın karın bölgesinde birkaç cerrahi kesik açılarak mideye ulaşılır ve kelepçe takılır. Ameliyat sonrasında iyileşme süresi kısadır ve 1-2 gün içerisinde hasta taburcu olabilir.

Ameliyat sırasında takılan kelepçe silikon bir maddeden üretilmiş bir banttır, böylelikle mideye ve diğer organlara zarar vermeden uygulanan bir işlemdir. Mide kelepçesinin yaklaşık olarak 10 cm uzunluğunda ve 1 cm genişliğinde bir silikon materyaldir. Ameliyat sırasında açılan kesiklerden mideye ulaşılarak takılan bir materyaldir. Kelepçe, mide ve yemek borusu birleşiminin birkaç santimetre altına yerleştirilir ve sıkılır.

Böylelikle midenin giriş kısmında ceviz büyüklüğünde bir odacık oluşturulmuş olur. Tüketilen besinler ilk önce bu odacığa girer ve besinlerin normal hızla mideye geçişi engellenir. Besinler mideye daha yavaş ve az geçiş yapar. Böylece hastanın kısa sürede zayıflaması sağlanmış olur. Mideye yavaş yavaş geçiş yapan besinler daha uzun süre tokluk hissi sağlar. Böylece obez hastaların daha az besin tüketmesi ve daha az açlık hissetmesi sağlanır.

Mide Kelepçesi Ne İşe Yarar?

Mide kelepçesi; spor, diyet ve diğer obezite tedavileri ile sonuç alamayan kişilerin 1 yıl gibi kısa bir sürede aşırı kilolardan kurtulmasını sağlar. Mide kelepçesi ameliyatında organlara ve dokulara herhangi bir müdahale olmadığından diğer mide operasyonlarından daha az risk taşır. Ayrıca mide kelepçesi ameliyatı ile obezitenin yanı sıra şeker, tansiyon, kalp hastalıkları gibi ek hastalıklarında ortadan kalkması sağlanabilir.

Mide Kelepçesi İçin Kaç Kilo Olmalı?

Bir kişiye mide kelepçesi takılabilmesi için vücut kitle indeksinin 40 ve üstü olması gerekir. Vücut kitle indeksi 35 ve üzeri olan bir kişiye kelepçe takılabilmesi için obeziteye bağlı ek hastalıklara da sahip olması gerekir. Vücut kitle indeksi 30 ve üzeri kişilere ise daha çok doktor kontrolünde diyet ve spor tedavisi önerilir, ameliyat tavsiye edilmez.

Mide Kelepçesi Kimlere Uygulanır?

Mide kelepçesi uygulaması 18-65 yaş aralığında bulunan ve vücut kitle indeksi 40 ve üzeri olan obez hastalara uygulanır. Ancak bu ameliyatın gerçekleşebilmesi için hastanın ameliyatı engelleyecek başka bir sağlık problemi olmamalıdır. 15-18 yaş aralığındaki hastalara kelepçe takılabilmesi için ebeveyn onayı ve yukarıda bahsedilen diğer kriterlere uygun olması gerekir. Ameliyat olacak kişinin genel anesteziye karşı olumsuz bir durumu olmamalıdır.

Vücut kitle indeksi 35 ve üstü olan hastalara da mide kelepçesi uygulaması yapılabilir ancak bunun için belirli şartları sağlaması gerekir. Bu kişilerin ilk olarak obeziteden kaynaklanan ek hastalıklara da sahip olması gerekir. Örneğin obeziteye bağlı olarak şeker ve tansiyon hastalıklarına sahip, vücut kitle indeksi 38 olan bir kişi mide kelepçesi ameliyatı olabilir. Kronik hastalıkları ve başka önemli hastalıkları olan obez kişiler ise ön değerlendirme ve takip sürecinden sonra doktor onay verir ise mide kelepçesi ameliyatı olabilirler. Süper morbid obez hastalar için ise tek başına kelepçe yeterli olmayabilir. Bu sebeple doktor tarafından tüm tetkiklerin yapılması çok önemlidir.

Mide kelepçesi ameliyatı yapılacak kişinin kronik alkol veya ilaç bağımlılığı olmamalıdır. Ayrıca kelepçe takılacak kişinin obezite sorununun hormonal sorunlardan dolayı değil beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak aşırı kilo kaynaklı olması gerekir. Mide fıtığı ve ülseri olan kişilere mide kelepçesi operasyonu yapılmaz.

Mide Kelepçesi Çıkarılması

Mide kelepçesinin çıkarılması işlemi ilk ameliyatın yapılma yöntemi ile genellikle aynıdır. Yani kelepçe laparoskopik yöntem ile takıldıysa, kelepçeyi çıkarma işlemi de laparoskopik yöntemle yapılır. Ancak kelepçenin açık ameliyatla takıldığı ve laparoskopik yöntemle çıkarıldığı vakalarda vardır.

Mide kelepçesi çıkarılacak kişinin karın içerisinde yapışıklığı az ise ve migrasyonu yoksa ameliyat çok kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilir. Bu ameliyatlar yaklaşık yarım saat sürer ve ameliyattan 1 gün sonra hasta taburcu olabilir. Ameliyat sırasında ilk olarak kelepçe etrafında bulunan bağ dokusu açılır, varsa kelepçenin bağlı olduğu dikişler kesilir,  daha sonra kelepçe kesilir ve çıkarılır. Kelepçe çıkarma ameliyatı, son derece düşük risklere sahiptir.

Mide kelepçesinin çıkarılması temel olarak iki nedene ayrılır. Mide kelepçesi çıkarılması nedenleri; vücutta komplikasyon gelişmesi ve yetersiz kilo kaybıdır. Kelepçesi çıkarılması sonrası hastanın revizyon ameliyatı olma ihtimali her zaman vardır. Revizyon ameliyatı olması gereken kişilerde kelepçe çıkarılması işleminin hemen sonrasında revizyon işlemi yapılabilir. Ancak ciddi migrasyon ve komplikasyonları bulunan hastalarda revizyon ameliyatının 6 ay sonra yapılması önerilir.

Mide bandı çıkarıldıktan sonra hastaya uygulanabilecek ameliyatlar şunlardır:

  1. Yeniden Mide Kelepçesi Takılması: Eski mide kelepçesi çıkarılarak hastaya yeni bir kelepçe taktırmak mümkündür. Hastalara ikinci kez takılan kelepçenin başarı oranının ilki ile benzer olduğu bilinir. Dolayısıyla ilk kelepçe ile başarı sağlayamamış kişilere ikinci kez kelepçe takılması önerilmez. Bu yöntem genellikle kelepçenin delinmesi ve komplikasyonlar oluşmasında durumunda başarılı bir şekilde kilo veren kişilerin kilo kaybını sürdürmek istediği durumlarda önerilir.
  2. Mide Kelepçesinden Tüp Mide Ameliyatına Revizyon: Mide kelepçesi ile yeterli veya hiç sonuç alamayan kişilere önerilen ameliyattır. Kelepçe ameliyatı  sonrasında tüp mide ameliyatı olan hastaların kilo kaybı %60’lara ulaşmaktadır. Kelepçe ile yeterli sonuç alamayan kişilerde başarılı sonuçlar sağlayan bir yöntemdir.
  3. Mide Kelepçesinden Gastrik Bypass Ameliyatına Revizyon: Mide kelepçesi ameliyatından sonra uygulanan bu yöntem çok tercih edilir ve hastalarda %70 kilo kaybı sağlar.
  4. Mide Kelepçesinden Duodenal Switch Ameliyatına Revizyon: Bu yöntem gastrik bypass’a oranla daha fazla kilo kaybı sağlar ancak komplikasyon oranları da daha fazladır.
  5. Mide Kelepçesinden Deneysel Prosedürlere Revizyon: Endobarrier gastrointestinal liner, gastrik plikasyon (mide katlama), implantabl Maestro System, POSE (Endoskopik Primer Obezite Cerrahisi), Apollo gibi yöntemler henüz deneysel aşamadadır.

Mide Kelepçesi Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Ameliyat sonrasında 1-3 gün sıvı beslenme (süt, çay, su, kahve, et suyu ve tavuk suyu), 3-5 gün yarı katı gıdalar (yoğun çorbalar, komposto, yoğurt, bebek maması, püre) ve 6.günden sonra küçük parçalar halinde katı beslenme yapılabilir. Ancak ameliyat sonrası beslenme sürecinde hemen çok kuru ve çok lifli besinler tüketmek yanlıştır. Kendinizi test ederek hangi besinleri, ne kadar miktarda ve ne sıklıkla tüketmeniz ve beslenme programınızda nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz. Ameliyat sonrasında tüm öğünler çok yavaş tüketilmeli ve çokça çiğnenmelidir. Daha sonraki zamanlarda ise uzman bir kişiden yardım alarak beslenme programı oluşturulmalıdır.

Mide Kelepçesinin Riski Var Mıdır?

Mide kelepçesi ameliyatı bir cerrahi operasyondur ve her cerrahi operasyonda olduğu gibi bazı riskler taşır. Bu riskleri genellikle anestezi kaynaklı solunum zorluğu gibi durumlardan oluşur. Bunun yanı sıra her cerrahi operasyonda olduğu gibi kanama ve emboli riskleri de bulunur. Mide kelepçesi ameliyatının özel riskleri ise şunlardır:

  • Kelepçesinin yerleştirilen alandan kayması,
  • Mide ülseri,
  • Enfeksiyon,
  • Kelepçenin mide duvarını tahriş etmesi,
  • Çok nadirde olsa silikon materyale karşı oluşan alerjik durumlar,
  • Operasyon sırasında diğer organ veya dokuların zarar görmesi,
  • Kelepçenin olması gerekenden daha az ya daha çok sıkılması.

Ameliyat sonrasında birden çok hızlı ve çok fazla kilo vermek safra taşı oluşumu riskleri ortaya çıkarabilir. Yapılan operasyonda başarısız olunması sonucu baş dönmesi, terleme, aşırı açlık hissi, insülin duyarlılığı gibi riskleri doğurabilir. Üst karın bölgesi ameliyatları sonrasında nadir olarak kanama, omuz ağrısı, zatürre, inme veya kalp krizi gibi hastalıklar görülebilir.

Mide Kelepçesi Fiyatları

Mide kelepçesi operasyonu fiyatları; ameliyatın yapıldığı hastane, ameliyatı yapacak doktorun uzmanlığı, ameliyat sırasında kullanılacak ekipmanlar gibi faktörler doğrultusunda değişkenlik göstermektedir. En doğru bilgiyi kliniğinizden edinebilirsiniz.

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR