Bizi Arayın - +90 538 322 4444
Dünyanın hızla değişip dönüştüğü bir sistem içerisinde beslenme konusunda da sürekli yeni trendler ortaya çıkmaktadır. İnsanların beslenme konusundaki bilinç düzeyi arttıkça doğru beslenme kavramı ortaya çıkmıştır. Doğru beslenme ile kastedilen doğru gıdalar tüketerek daha sağlıklı ve uzun bir yaşam sürmektir. Doğru beslenme ile birlikte gelişen ve dönüşen dünyada artık kişisel tercihlere göre çeşitli konseptler üzerinde beslenme tipleri de ortaya çıkmıştır. Bir tüketicinin kendi için ideal beslenme tarzının hangisi olduğunu seçmesinde rol oynayan bazı faktörler şunlardır:
Vejetaryen beslenmede bitkisel kaynaklı beslenme ağırlıklıdır ve hayvansal ürünler ise ya az miktarda tüketilir ya da hiç tüketilmez. Bu beslenme; kırmızı et, balık ve kümes hayvanlarının tüketilmemesi, süt ürünleri ve yumurtanın ise isteğe göre tüketildiği beslenme tipleri olarak bilinir. Vejetaryenler, bu besinler yerine tahıl, kurubaklagil, soya, sebze, meyve ve yağlı tohumlar gibi bitkisel besinler tüketirler. Bu beslenme tipi kendi içerisinde tüketilen besin türlerine göre farklı beslenme tipleri oluşur.
Günümüzde vejetaryen beslenme tipleri genellikle daha sağlıklı bir yaşam için bazen de dinsel ve manevi değerlerden dolayı tercih edilir.
Vegan beslenme; et, süt, yumurta, bal, balık, kümes hayvanları gibi hiçbir hayvansal ürününün tüketilmediği beslenme tipleri olarak karşımıza çıkar. Bu beslenmenin temelinde tahıllar, tohumlar, yağlar önemli bir yer tutar. Hayvansal ürün tüketimi söz konusu olmadığı için vücut için gerekli proteinler bitkisel ürünlerden elde edilmeye çalışılır. Bu beslenmenin günümüzde yaygınlaşmasının sebebi olarak ise etik kaygılar sebebiyle hayvanların endüstriyel alanda kullanılmasına karşı olan kişilerin sayısının artması görülür.
Pesketaryen beslenme tipleri içeriğinde balık ve deniz ürünleri tüketilir ancak et ve kümes hayvanları tüketilmemelidir. Pesketaryen beslenen kişiler yumurta, yoğurt, süt, peynir gibi gıdalar da tüketirler. Bunun yanı sıra diğer beslenme tarzlarında olduğu gibi sebze, meyve, tahıllar, baklagiller, kuruyemişler, tohumlar tüketilebilir.
Paleo beslenme tipi, Taş Devri zamanından beri bilinen bir beslenme tarzıdır. Genel anlamda düşük karbonhidratlı beslenme tipini ifade eder. Paleo beslenmede çiğ besinler ön plana çıkar ve en %60 çiğ besin tüketimi esasına dayanır. Eğer besinler pişirilerek tüketilecek ise buharda pişirilerek tüketilmelidir. Paleo beslenme tipinde; diğer beslenme tiplerinden farklı olarak et, balık, kümes hayvanları, yumurta, deniz ürünleri ve kefir tüketiminde herhangi bir sınırlama yoktur. Paleo beslenmede; tahıllar, kuru baklagiller, işlenmiş yiyecekler, süt ve süt ürünleri, hazır gıdalar, bal vb. ürünler tüketilmez.
Vücut tipi, bir kişinin vücudunda yağların hangi bölgelerde toplandığını ifade eder. Dolayısıyla vücut tipi kişinin doğru beslenme düzeni ile beslenmesi konusunda bir ipucudur. Vücut tipine göre beslenmek oldukça büyük bir önem taşır. Vücut tipine göre beslenme konusundaki ipuçları şöyledir;
Elma vücut tipine sahip kişiler yağsız et, balık, kümes hayvanları, sağlıklı yağlar, yumurta, yeşil yapraklı sebze tüketmelidir. Özellikle yeşil yapraklı sebze tüketimi arttırılmalıdır. Elma vücut tipine sahip kişilerin tüketmemesi gereken besinler arasında ise basit karbonhidratlar, glisemik indeksi yüksek yiyecekler yer alır. Özellikle muz, kavun, incir, beyaz un, pirinç, alkol, aşırı kafein, şekerli yiyecekler ve içecekler, havuç, bezelye, mısır, patates tüketimi azaltılmalıdır.
Ters piramit vücut tipine sahip kişilerin ideal beslenme programında yulaf, buğday ve kahverengi pirinç gibi karbonhidratlar, düşük yağlı süt, taze sebzeler, yüksek lif içerikli meyveler yer almalıdır. Bu vücut tipine sahip kişiler yağlı et ve peynir, tuzlu atıştırmalık, protein bar ve kafeinli içecek tüketiminden kaçınmalıdır.
Kum saati vücut tipine sahip kişilerin çiğ sebze ve meyve, kepekli tahıllar, yağsız proteinler ve baharat tüketmesi gerekir. Bu vücut tipine sahip kişiler yüksek yağlı et, rafine ve işlenmiş karbonhidrat, kafeinli içecek, süt ve tatlı tüketiminden uzak durmalıdır.