Whatsapp

Cilt Sağlığı ve Beslenme

Anasayfa » Beslenme ve Diyet » Cilt Sağlığı ve Beslenme

Sağlıklı Bir Cilt Nasıl Olmalıdır?

Sağlıklı cilt genel vücut sağlığının da iyi olduğunu gösterir. Kişinin cilt yapısı çevresel ve genetik tüm faktörlerden etkilenir. Özellikle genetik faktörler cilt yapısı üzerinde büyük paya sahiptir. Bunun yanı sıra kişinin yaşam biçimi, beslenme ve uyku düzeni, psikolojik sorunlar, sigara ve alkol tüketimi cilt görüntüsünde değişimlere yol açmaktadır.

Sağlıklı cilt; parlaktır, pürüzsüzdür ve nemlidir. Sağlıklı cilt görünümünün en önemli adımı doğru uygulamalar yapmaktır. Doğru uygulamalar ile parlak ve sağlıklı cilt görünümünün süresi de o kadar uzar. Cilt bakımının yanı sıra sağlıklı ve düzenli yaşam da çok önemlidir. Bu faktörlere dikkat edilirse cildin yaşlanma süresi gecikir ve oluşabilecek cilt problemleri azalır.

Sağlıklı cilt için basit ve pratik uygulamalar yapılabilir. Şimdi bu uygulamalara bir göz atalım:

  • Her gün düzenli olarak su tüketmek, cildin esnekliğini artırır ve yenilenmesine yardımcı olur. Böylelikle sağlıklı cilt görünümüne yardımcı olur.
  • Cildin ihtiyaç duyduğu nem dengesi için duş alırken ılık su tercih etmek ve PH değeri yüksek sabunlar kullanmaya özen gösterilmelidir.
  • Cilt temizliği yapılırken sert hareketlerden kaçınılmalı, dairesel ve yumuşak hareketlerle masaj yapılmalıdır. Sonrasında ise cilt tipine uygun bir nemlendirici uygulanmalıdır.
  • Sağlıklı cilt için en önemli faktörlerden bir diğeri de direkt olarak güneş ışınlarına maruz kalmaktır. Bilinçsiz bir şekilde güneşlenmek çillenme, güneş lekeleri, cilt renginde bozulma, kırışıklık, kuruma ve sertleşmeye neden olabilir. Bu sebeple özellikle hassas ciltli kişilerde güneş kremi kullanımı çok önemlidir.
  • Sağlıklı cilt için doğru beslenme düzeni de çok önemlidir. Sağlıksız beslenme; cildin yaşlanmasının hızlanmasına, solgun görünmesine ve akne gibi cilt problemlerine yol açabilir.
  • Sağlıklı cilt görünümü için düzenli uyku da büyük bir öneme sahiptir. Düzenli uyku; cildin kendini yenilemesini ve enerji kazanmasını sağlar. Uyku düzeni olmayan kişilerde cilt renginde bozulmalar ve gözaltı morlukları ortaya çıkabilir.

Sağlıklı Bir Cilt İçin Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Sağlıklı cilt için yapılacak uygulamaların yanı sıra doğru beslenme de çok önemlidir. Özellikle işlenmiş yiyecekler tüketmekten kaçınılmalı; kolajen, amino asit ve protein ağırlıklı beslenme biçimi benimsenmelidir. Doğru yiyecekler dengeli olarak tüketildiğinde cilt; yumuşak, lekesiz, esnek ve sağlıklı cilt görünümüne sahip olabilir. Özellikle antioksidan açısından zengin olan meyve ve sebzeler, yağlı balık ve sağlıklı yağlar tüketmek kırışıklıkları ve yaşlılık lekelerini önler. Ayrıca ek takviye olarak C ve E vitaminler, çinko, selenyum gibi mineraller ve vitaminler kullanılabilir.

Sağlıksız beslenmenin cilt üzerindeki en önemli göstergesi akne ve sivilcelerdir. Akne ve sivilce oluşumunun en önemli nedeni ciltteki yağ bezlerinde oluşan iltihap ve enfeksiyonlardır. Doğru ve sağlıklı beslenerek akne ve sivilce oluşumu engellenebilir ve iyileşme süresi hızlandırılabilir ancak bu uzun bir süreçtir. Beslenme düzenini değiştirdikten hemen sonra mucizevi bir sağlıklı cilt görünümü beklemek yanlıştır. Beslenme düzeninin cilde yansıması yaklaşık olarak 6 hafta sürmektedir.

Sağlıklı cilt için dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • C Vitamini açısından zengin beslenmek: C vitamini, ciltte hasarları azaltır, kolajen üretimini destekler, göz altı morluklarını engeller, yaşlanma karşıtı bakım yapar, cilde esneklik kazandırır. Bu sebeple kivi, portakal, limon gibi besinler tüketilmelidir.
  • Selenyum depolamak: Selenyum cilt açısından güçlü bir antioksidan görevi görür. Bilimsel araştırmalara göre selenyum cilt kanseri, güneş hasarı ve yaşlılık lekesi gibi birçok cilt rahatsızlığına karşı koruma sağlar. Selenyum açısından zengin olan yumurta, domates, brokoli, balık, kabuklu deniz ürünleri, buğday gibi besinler tüketmeye özen gösterilmelidir.
  • E vitamini ile cildi korumak: E vitamini; kırışıklığı azaltır, cildin aydınlanmasını sağlar, UV hasarlarını azaltır, ciltteki nemi korur, cildin iyileşmesine yardımcı olur, antioksidan olma özelliği ile siyah noktaları önler. E vitamini açısından zengin olan badem, avokado, fındık, çam fıstığı, ayçiçeği ve mısır yağları tüketilmelidir.
  • Günde en az 1,5 litre su içmek: Düzenli olarak tüketilen su, cilde esneklik sağlayan nemin üretilmesine yardımcı olur. Özellikle karpuz, kabak ve salatalık alumina açısından zengin besinlerdir ve cilde katkıda bulunur.
  • Sağlıklı yağlar tüketmek: Sağlıklı yağlar cildin yaşlanmasını geciktirirler, siyah nokta ve akneleri önlemeye yardımcı olurlar. Sağlıklı yağlar tüketmenin yanı sıra cilt bakım sürecinde cilde uygulanarak da kullanılabilirler.
  • Omega-3 ve Omega-6 açısından zengin besinler tüketmek: Omega-3 ve Omega-6 bakımından zengin besinler, vücudu ve cildi hastalıklardan korur. Özellikle yağlı balık, keten tohumu, ceviz, antep fıstığı ve badem gibi besinler Omega-3 ve Omega-6 açısından zengin besinlerdir.
  • Düşük glisemik indeksli beslenmek: Bu beslenme çeşidi cildin yaşlanmasını ve kırışmasını engeller. Düşük glisemik indeksli besinler arasında fasulye, bakliyat, yulaf lapası yer alır.
  • Çinko takviyesi almak: Çinko takviyesi ciltteki hasarların onarılmasına yardımcı olur. Özellikle balık, fındık, kabuklu deniz ürünleri, yağsız kırmızı et, beyaz et çinko bakımından zengin besinlerdir.

Bu besinlerin düzenli olarak tüketilmesi sağlıklı cilt oluşumuna katkı sağlar. Ayrıca cilde olan faydaları dışında vücut içinde çok büyük faydaları bulunur.

Cilt Sağlığı İçin Ne Yenmeli?

Sağlıklı cilt için en önemli faktör beslenme ve diyet düzenine dikkat etmektir. Sağlıklı cilt için tüketilmesi gerekenler arasında yer alan besinler şunlardır:

  • Su: İnsan vücudunun büyük bir bölümü sudan oluşur ve yaş ilerledikçe vücuttaki su azalarak deri esnekliğini kaybeder. Bu sebeple günlük 1.5-2 litre su içmek kırışıklıkları ve yaşlanmayı önler.
  • Badem ve Ceviz: Badem ve ceviz Omega-3 açısından zengindir. Bu besinler toksinleri vücuttan uzaklaştırır ve cildin sıkılaştırılması yardımcı olur.
  • Yeşil çay: Yeşil çay iyi bir antioksidandır. Ciltte oluşan güneşe bağlı cilt hasarlarını ve kızarıklıkları önlemeye yardımcı olur.
  • Kırmızı-turuncu-sarı renkli sebze ve meyveler: Yüksek karotenoid içeren besinler cildin güneşe karşı hassasiyetini azaltır ve cildi korur. Özellikle domates, havuç, bal kabağı, cennet hurması, şeftali, kayısı gibi besinler yüksek karotenoid içerirler. Ayrıca bu besinler antioksidan özellikleri ile cildi yumuşatma etkisine de sahiptirler.
  • Ay çekirdeği ve kabak çekirdeği: Bu besinler amino asit bakımından zengin içeriklidir ve vücuttaki kolajeni arttırarak cildin sıkılaşmasını sağlarlar. Ayrıca cildin yaşlanmasını önler, dayanıklılığını artırır ve yaraların iyileşmesini hızlandırırlar.
  • Portakal: C vitamini deposu olan portakal, kolajen bakımından zengindir ve cildi yaşlanmaya karşı korur.
  • Yeşil sebzeler: İçeriğinde C vitamini bulunan yeşil sebzeler cildi yaşlanmaya karşı korur, vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlayarak cilde parlaklık kazandırırlar.
  • Yulaf: İçeriğinde bulunan yüksek posa sayesinde kan şekerinin düzenlenmesini sağlar. Kan şekerinin yükselmesi ciltte kırışıklıklara yol açar.
  • Nar: İçeriğinde bulunan polifenoller ile cildin canlı ve pembe bir görünüme sahip olmasını sağlar.
  • Soya: Soya, kolajen üretimini destekler ve cildin sıkılaşmasına yardımcı olur. Ayrıca ultraviyole ışınlarının ciltte oluşturduğu hasarlara karşı koruma sağlar.
  • Barbunya: Yüksek çinko içeriği ile cilt lekelerinin tedavisine büyük katkı sağlar. Kılcal damarları koruyarak dolaşımı düzenler ve sağlıklı cilt oluşumuna yardımcı olur.
  • Zeytinyağı: Zeytinyağı tüketiminin ve cilde uygulamanın birçok faydası vardır. En bilinen faydaları cildi koruması, pürüzsüzleştirmesi ve kırışıklıkları önler.

Cilt Sağlığı İçin Uzak Durmamız Gerekenler Nelerdir?

Sağlıklı cilt için tüketilen besinlerin dikkat etmenin önemli olduğu bilinir. Bu sebeple tüketilmesi gereken besinler kadar uzak durulması gerekenlerde vardır. Şimdi bu besinlere bir göz atalım:

  • Alkol: Alkol vücuttaki su atımının artmasına ve hücrelerin yaşlanmasına neden olur.
  • Kafein: Kafein, vücuttaki minerallerin su ile atılmasına ve cildin ışıltısını kaybetmesine sebep olur. Bu sebeple siyah çay, kahve ve kola gibi içecek tüketimi azaltılmalıdır. Bu içecekler mide rahatsızlıklarına da yol açabilirler.
  • Şeker: Fazla şeker tüketimi ciltte kırışıklıkların artmasına ve dolayısıyla yaşlanmaya neden olur.
  • Tuz: Günlük 3-4 gramdan fazla tuz tüketimi vücutta suyun tutulmasına neden olur. Bu da vücutta ödem oluşmasına, ani kilo değişikliklerine ve hızlı kilo alımına neden olur. Ayrıca göz altı morlukları, göz altı torbaları ve yüzde oluşan şişlikler de fazla tuz tüketiminden kaynaklanabilir.
  • Asitli yiyecekler: Özellikle içeceklerde bulunan asitler cildin hızla yaşlanmasına neden olurlar. Ayrıca kemiklere de olumsuz etkide bulunduğu bilinir.

Bu besinlerin dışında bilinçsiz olarak yapılan sağlıksız diyet uygulamaları da cilt sağlığının bozulmasına sebep olabilir. Diyet ve beslenme cilt sağlığı açısından oldukça büyük önem teşkil eder. Bu sebeple cilt sağlığınız için doğru diyet programlarını uygulamalısınız.

Yüz Güzelliği İçin Nasıl Beslenmeli?

Yüz güzelliği ve sağlıklı cilt için her gün mutlaka tüketmeye dikkat edilmesi gerekenler şöyle maddelendirilebilir;

  • Günde en az 1.5-2 litre su içmek,
  • İki öğün yeşil yapraklı diyet sebzelerden oluşan salata tüketmek,
  • 2-3 porsiyon koyu renkli meyveler tüketmek,
  • 1 avuç badem, ceviz ve fındık tüketmek,
  • En az 1 öğün sebze yemeği tüketmek,
  • Haftada 2 kez balık tüketmek,
  • Şeker ve şekerli gıda tüketiminden uzak durmak, diyet yiyecekler tüketmek,
  • Protein ağırlıklı beslenme tarzından kaçınmak.

Yıpranmış Cilde Neler İyi Gelir?

Cildin yıpranmasına neden olan birçok sebep vardır. Bu yıpranmaları ortadan kaldırabilmek ya da oluşumunu engellemek için yapılması gereken bazı bakım uygulamaları vardır. Bu bakım uygulamaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Günde iki kez cilt bakım temizliği yapmak,
  • Cilde düzenli olarak nemlendirici bakım kremi uygulamak,
  • Güneşe çıkmadan önce mutlaka koruyucu bakım kremi sürmek,
  • Düzenli olarak bol su tüketmek,
  • Antioksidan açısından zengin besinler tüketmek,
  • Sigara kullanmamak,
  • Gün içerisinde hareketli bir yaşam sürmek,
  • Gerekli durumlarda uzman yardımı almak.

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR