Whatsapp

Mide Balonu İşlemi Sonrası Beslenme

Anasayfa » Beslenme ve Diyet » Mide Balonu İşlemi Sonrası Beslenme

Mide Balonu İşlemi Sonrası Beslenme Nasıl Olur?

Mide balonu işlemi sonrasında hastada ağrı, kramp, mide bulantısı ve kusma şikayetleri meydana gelebilir. Mide balonu işlemi sonrası beslenme şu şekilde olmalıdır: Bu şikayetler geçene kadar hastaya ilk 3-4 gün sıvı diyeti önerilir. Daha sonra 4-10 gün kadar püre diyeti uygulanmalıdır. Eğer bir sorunla karşılaşılmaz ise 10. günden sonra katı beslenmeye geçiş yapılabilir. İlk 10 günden sonra hastanın uzman bir diyetisyenden yardım alması gerekir.

Sıvı diyet dönemi midenin balona alışma süreci olan ilk 3-4 günlük zamanı kapsar ve midede gerçekleşebilecek semptomları önlemek için sıvı perhiz uygulanmalıdır. Sıvı diyet döneminde şekersiz komposto, bitki çayları, et suyu, tavuk suyu, kemik suyu, laktozsuz süt ve laktozsuz yoğurttan yapılan ayran, taze sıkılmış meyve suyu, soya sütü vb. tüketilebilir. Tüketilecek sıvıların tanesiz, şekersiz, tuzsuz, baharatsız ve ılık olmasına dikkat edilmelidir. Özellikle salça, limon, soğan ve sarımsak içeren sıvılar tüketilmemelidir.

Ayrıca sıvı tüketimi yavaş yavaş ve ufak yudumlar ile yapılmalıdır. Turunçgiller ve vişne, nar gibi asidik meyve suları mideyi rahatsız edebileceğinden tercih edilmemelidir. Bu dönemde açık ve şekersiz çay tüketilebilir ancak kahve önerilmez. Sıvı diyet döneminde hastanın sürekli yatması önerilmez. Hasta bu dönemi kısa yürüyüşlerle geçirmelidir.

Püre diyet dönemi ilk semptomlar geçtikten sonraki 4-10 gün arası zaman dilimini kapsar. Püre diyet döneminde tüketilecek besinler yumuşak, ezilmiş veya blenderdan geçirilmiş olmalıdır. Bu süreçte haşlanmış ve püre haline getirilmiş yumurta, peynir, et-tavuk-balık ile yapılmış sebze çorbaları, süt, ayran, kefir, meyve püresi ve yoğurt tüketilebilir. Bu dönemde hastalara egzersiz yapmaya başlamaları önerilir ancak olumsuz bir durumla karşılaşıldığında hemen doktor ile görüşülmelidir. Haftanın 3-4 günü ve günde en az 45-60 dakika egzersiz tavsiye edilir.

Katı diyet dönemi işlem sonrasındaki 10.gün ve sonrasını kapsayan, midenin balona alıştığı dönemdir. Mide balona alıştıktan sonra normal beslenme düzenine geçilir ancak düzenli bir beslenme programı ve sağlıklı bir yaşam tarzına geçmek önemlidir. Mide balonu işlemi sonrası beslenme döneminde porsiyon küçültülmeli, az ve sık yeme düzeni oluşturulmalıdır. Perhiz programında protein açısından zengin, karbonhidrat ve yağ açısından fakir besinler yer almalıdır.

Böylelikle hastanın sağlıklı ve hızlı kilo kaybetmesi sağlanır. Mide balonu işlemi olan kişilerin beslenme programını bir alışkanlık haline getirmesi gerekir çünkü ilerideki zamanlarda tekrar kilo alımını önlemek zor olabilir. Bu nedenle mide balonu sürecinde kişiye özel sağlıklı alışkanlıklar edinmesi elzemdir. Perhiz listesinde yer alan öğünleri atlamamak, porsiyon kontrolü yapmak ve doğru zamanda besin tüketmek diğer bir önemli noktadır. Bu dönemde tempolu egzersizlere devam edilmelidir. Haftanın 5 günü ve günde en az 60-90 dakika egzersiz tavsiye edilir.

Mide Balonu Taktıran Kişi Nelere Dikkat Etmelidir?

Mide balonu işlemi sonrası beslenme düzeninde alışkanlık haline getirilmesi ve dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Perhiz listesinde yer alan, günlük alınması gereken kalori miktarına uyulmalıdır. Öğünler arasında kaçamak yapılmamalıdır.
  • İşlem sonrasında katı-sıvı ayrımı yapılmalıdır. Yemeklerden önce ve sonra en az yarım saat sıvı alımı yapılmamalıdır. Yemeklerden önce ve sonra yapılan sıvı alımları midenin genişlemesine ve yetersiz beslenmeye sebep olabilir.
  • Yiyecekler ızgara, haşlama, buğulama ve fırın pişirme yöntemleri ile pişirilmelidir. Kızartılmış yiyecek tüketiminden kaçınılmalıdır.
  • Gazlı içecek tüketiminden uzak durulmalıdır. Çünkü gazlı içecekler mide rahatsızlıklarına sebep olmaktadır.
  • Özellikle sağlıksız atıştırmalıklar, tatlılar ve içeriğinde rafine şeker bulunan paketli gıdalar tüketilmemelidir.
  • Alkol ve alkollü içecekler yüksek kalorilidir ve reflü şikayetlerini artırır. Bu sebeple alkol tüketiminden kaçınılmalıdır.
  • İşlem sonrasında günde 2-2,5 litre su tüketilmelidir.
  • Asit oranı yüksek meyvelerin ve meyve sularının tüketiminden kaçınılmalıdır.
  • Kafeinli içecek tüketiminden kaçınılmalıdır. Çünkü kafein mide asidi dengesinin bozulmasına neden olmaktadır.
  • Özellikle gaz yapan nohut, kuru fasulye, barbunya, mercimek gibi kuru baklagillerin tüketiminden kaçınılmalıdır.
  • Aşırı baharatlı, yağlı ve tuzlu besinler tüketilmemelidir.
  • Salatalar sadece sirke ve limon ile tüketilmeli, az miktarda yağ eklenmelidir.
  • Mide balonu işlemi sonrası beslenme düzeni kısıtlanması sebebiyle yeterli vitamin ve mineraller karşılanmazsa doktor tarafından tavsiye edilen ek takviyeler alınmalıdır.
  • Günlük olarak lifli gıda tüketimi arttırılmalıdır. Kabızlık ile karşılaşmamak için gerekli durumlarda probiyotik takviyesi kullanılabilir.
  • Haftada en az 3-4 gün egzersiz yapılmalıdır. Yapılacak egzersiz türünü kişi kendi seçebilir. Burada önemli olan günlük aktivitelerin arttırılması ve düzenli olmasıdır.

Mide Balonundan Sonra Porsiyonlarımız Nasıl Olmalıdır?

Mide balonu işlemi sonrası beslenme programında porsiyon kişiye özel olmalıdır. Çünkü balon, kişinin kilosuna ve mide hacmine göre ayarlanır ve her balon farklı miktarda şişirilir. İşlem sonrasında porsiyon büyüklüğü nasıl olması gerektiğini ancak diyetisyen yardımıyla ve kişi kendini test ederek öğrenebilir. İşlem sonrası dönemde kişi doyduktan sonra besin almaya devam etmemelidir. Fazla besin tüketimi bulantıya, krampa ve mide genişlemesine sebep olur.

Mide Balonu 1 Ayda Kaç Kilo Verdirir?

Mide balonu işlemi sonrası beslenme programı ile hastalarda ortalama vücut ağırlığının %15-20’si kadar kilo verdirebilen bir uygulamadır. Kilo verme süreci her bireyde farklı ilerler bu nedenle mide balonu ile her hastanın 1 ay içerisinde aynı kiloyu vermesi beklenmez. Genellikle işlem sonrasında verilecek kiloların yarısı ilk aylarda verilir. Ancak kişi mide balonu işlemi sonrası beslenme kontrolü ve egzersiz yapmaz ise verilen tüm kilolar geri alınabilir. Mide balonu sürecinde nasıl beslenmeniz gerektiğini öğrenerek ve kendinize uygun egzersiz tipini keşfederek verilen kiloların kalıcı hale getirilmesini sağlayabilirsiniz. 

Mide balonu işlemi sonrası her kişinin kilo kaybı birbirinden farklıdır. Ayrıca kişinin beslenme alışkanlıkları, kronik hastalıkları, mide büyüklüğü, uygulanan balon türü gibi faktörler verilecek kiloyu etkiler. İşlemden 4 ay sonra kilo verme hızı azalır ancak bu dönemde de kilo koruması sağlanmalıdır.Mide balonu işlemi olan kişinin, kişiye özel işlem sonrası beslenme programı edinmesinin yanı sıra egzersiz programı oluşturması da çok önemlidir. İşlem sonrasında hafta 3-4 gün egzersiz yapmak bir yaşam biçimi haline getirilmelidir. Yapılan egzersizler ile işlem sonrası vücutta oluşabilecek komplikasyonlar en aza indirilir. Özellikle yürüyüş, yüzme ve bisiklete binme gibi hafif egzersizler işlem sonrası egzersiz önerisidir. Günde en az 20-30 dakika hareket etmek, egzersiz yapılmasa bile mutlaka yürüyüş yapmak önemlidir. İşlem sonrasında semptomatik dönem atlatıldıktan sonra doktorun bilgisi dahilinde tempolu egzersizlere de geçiş yapılabilir.

Mide Balonu İşleminden Sonra Nelerden Uzak Durmak Gerekir?

Mide balonu işlemi sonrası beslenme, diyetisyen tarafından hazırlanan perhiz programı ile yapılmalıdır. Diyetisyenin tavsiye etmediği gıdalar tüketilmemelidir. Mide balonu işlemi sonrası beslenme programında yer almaması gereken besinler şunlardır:

  • Yağda kızarmış tüm gıdalardan uzak durulmalıdır.
  • İşlenmiş et ve soğuk et içeren gıdalar tüketilmemelidir.
  • Tüketilen gıdalar içerisinde minimum seviyede yağ, tuz ve baharat kullanılmalıdır.
  • Doymuş yağlar, yüksek yağ içeren besinler ve soslar tüketilmemelidir.
  • Her türlü tatlı, dondurma ve çikolata tüketiminden uzak durulmalıdır. Hasta tatlı isteğini meyvelerden karşılamalıdır.
  • Kahve tüketiminden uzak durulmalıdır. Eğer kahve tüketilecek ise mutlaka kafeinsiz olmasına özen gösterilmelidir.
  • Yemeklerde ve kahvaltılarda tam buğday veya diyet ekmekler tüketilmeli, beyaz ekmekten uzak durulmalıdır.
  • Günlük en az 3 ana öğün ve 2 ara öğün yapılmalıdır. Öğünler arasında en az 1 saatlik süre geçmelidir.
  • Özellikler ana öğünler yavaş, iyice çiğneyerek (20-30 kere) ve küçük lokmalarla tüketilmelidir. Yemekler 20-30 dakikadan önce bitirilmemelidir. Öğün sırasında sıvı tüketilmemelidir.
  • Yemek sonrasında uzanmaktan veya yatmak kaçınılmalıdır.

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR