Whatsapp

Reflüde Beslenme

Anasayfa » Blog » Reflüde Beslenme

Reflü mide asiditesinin artması ile gelişen bir sindirim sistemi hastalığıdır. Açığa çıkardığı semptomlar ile kişinin günlük hayatını olumsuz yönde etkileyebilen reflü, çeşitli yaşam değişiklikleri ve beslenme alışkanlıkları ile kontrol altına alınabilen bir sağlık problemidir. Kullanılan ilaç tedavisine ek olarak reflüye uygun bir şekilde beslenmek kişilerin karşılaştığı semptom şiddetini ciddi ölçüde azaltır. Bazı besinlerin günlük beslenmeye eklenmesi bazı besinlerin ise çıkarılması ile reflü diyeti kolay bir şekilde günlük hayata dahil edilebilir. Reflüde beslenme genellikle sebzeleri, yağsız etleri ve sağlıklı bitkisel yağları kapsar. Belirli meyvelerin tüketimi mide asiditesine iyi gelirken belirli meyveler ise semptomları kötüleştirebilir. Reflüde beslenme sayesinde kişiler sağlıklı bir şekilde günlük yaşamlarına devam edebilirler.

Reflüde Beslenme Nasıl Olmalı?

Asit reflü olarak da geçen reflü problemi, mideden yemek borusuna mide asidinin geri akışı ile karakterize olmuş bir sindirim sistemi problemidir. Mide ekşimesi, öksürük veya boğazda yanma gibi semptomları beraberinde getiren reflü günlük hayatı ciddi ölçüde olumsuz etkileyebilir. Reflü alt yemek borusu sfinkterinin (LES) zayıflaması veya hasar görmesi sonucu gelişebilir. LES, sağlıklı bir bireyde midedeki yiyeceklerin yemek borusuna geçmesi için kapalı durur. Ancak reflüsü olan bireylerde bu kapakçık aralık veya açık kalabileceğinden midedeki asit ve yiyecekler tekrar yemek borusuna gelebilir.

Reflüde beslenme ile midenin ürettiği asit miktarının dengelenmesi ve azaltılması hedeflenir. Doğru yiyecek tüketimi sayesinde asit reflünün kronikleşmesi önlenebilir veya hastalık ile beraber gelişen semptomlar azaltılabilir. Reflüde beslenme GERD diyeti olarak da adlandırılır. Diyet kapsamında çeşitli sebzeler, meyveler, kompleks karbonhidrat kaynakları ve baharatlardan faydalanılır.

Reflüsü Olan Kişiler Ne Yememeli?

Midenin asit düzeyini dengelemek üzere reflü diyetinde kişiye özel bir yaklaşım uygulanır. Ancak belirli besinlerin mide asit dengesini sağlamasının bilinmesi üzerine reflüde beslenmede günlük hayata eklenmesi önerilir. İlk olarak sebzelere değinilir. Sebzeler düşük yağ ve şeker içeriğine sahiptir. Bu durum sebzelerin sindirimini kolaylaştırdığı gibi mide asidinin az miktarda salınmasını destekler.

  • Yeşil fasulye,
  • Brokoli,
  • Bamya,
  • Karnabahar,
  • Kuşkonmaz,
  • Patates ve salatalık gibi sebzeler reflüde beslenmede tüketilebilecek sebzeler arasında yer alır.
  Dukan Diyeti Nedir?

Reflüde beslenmede baharat olarak zencefil gündeme gelir. Zencefil doğal bir antienflamatuvar olup mide ekşimesi ve diğer mide bağırsak sorunları için tedavi edici niteliğe sahip bir bitki köküdür. Salatalara, yemeklere veya yapılan smothilere eklenmesiyle reflü semptomlarını hafiflemesi sağlanabilir.

Hem sağlıklı bir beslenmede hem de reflüde beslenmede karbonhidrat kaynağı olarak kompleks karbonhidratlara yönelinir. Bu noktada yulaf ezmesi ilk akla gelen karbonhidrat kaynağıdır. Tam tahıllar arasında yer alan yulaf ezmesi yüksek lif kaynağıdır. Bağırsak sağlığını desteklemesinin yanı sıra asit reflü ataklarını tetiklenmesinde önleyici olduğu bilinen yulaf ezmesi reflüde beslenmede tüketilebilir.

Reflüde beslenmede dikkat edilmesi gereken bir diğer başlık meyvelerdir. Narenciye olmayan meyveler gönül rahatlığıyla reflüde beslenmeye eklenebilir.

  • Portakal,
  • Mandalina,
  • Greyfurt,
  • Limon gibi meyveler mide asit oranını arttırabilir.

Bu tür meyveler yerine;

  • Kavun,
  • Muz,
  • Elma ve armut gibi reflü semptomlarını tetikleme olasılığı düşük meyveler tercih edilebilir.

 

Mide Reflüsüne Hangi Yemekler İyi Gelir?

Mide reflüsüne iyi gelen bazı besinler bulunur. Kişinin günlük alması gereken protein miktarını da destekleyen yağsız et ve deniz ürünleri reflü semptomlarını azaltmada da etkili olabilir.

  • Tavuk,
  • Hindi,
  • Derisiz balık ve pişmiş deniz ürünleri az yağlı olması sayesinde reflüde beslenmede tüketilebilecek protein kaynaklarıdır. Pişirme yöntemi olarak ise ızgara, fırın veya haşlama yöntemleri tercih edilmesi gerekir.
  • Bamya, sindirimi desteklemesinin yanı sıra mide asit oranını da dengeleyen bir sebzedir. Zeytinyağlı bir bamya yemeği mide reflüsüne iyi gelecek yemekler arasında yer alır.
  • Mide reflüsü atağı geçiren bir birey yağsız patates püresi tüketerek mide asit oranını dengeleyebilir.

Reflüyü En Çok Ne Tetikler?

Reflüde beslenmede yumurta beyazı gönül rahatlığıyla tüketilebilirken yumurta sarısının tüketilmemesi önerilir. Yumurta sarısı mide asit oranını artırabileceğinden reflü semptomlarını da tetikleyebilmektedir.

  Folik Asit

Hayvansal kaynaklı doymuş yağlar veya trans yağlar reflüyü tetikleyebilir. Özellikle kızartma yöntemiyle pişen yağlı yiyecekler mide asit oranını arttıracağından reflü semptomlarının şiddetini de arttırabilir.

Portakal, turunç veya greyfurt gibi narenciye meyveler yüksek oranda asit içeren meyvelerdir. Yine bu durum mide asiditesini arttırabileceğinden reflüyü de tetikleyebilir.

Aç Kalmak Reflüyü Tetikler Mi?

Uzun süre aç kalmak başta sindirim sistemi olmak üzere çeşitli sistemleri olumsuz yönde etkileyebilir. Sindirim sistemini olumsuz yönde etkilenmesine bağlı olarak reflü de tetiklenebilir. Kişilerin az az sık sık beslenme planını uygulaması ve besin tüketimin sırasında porsiyon kontrolüne dikkat etmesi son derece önemlidir.

Reflü Hastaları Sabah Kahvaltıda Ne Yemeli?

Reflü hastalarının sabah sağlıklı bir kahvaltıyla güne başlaması son derece önemlidir. Mide asit oranının dengelenmesi için güne başlanan ilk öğünün doğru besinlerden oluşması gerekir. Bu noktada sabah kahvaltısında yumurta akı ile yapılmış yağsız omletler, yulaf ezmesi ve yağsız peynir ile yapılmış tam tahıllı tost gibi yiyecekler tercih edilebilir.

Çok Su İçmek Reflüyü Tetikler Mi?

Günde ihtiyaç duyulan kadar su tüketimi her canlı için son derece önemlidir. Reflüsü bulunan kişilerde günlük su tüketim miktarına dikkat etmelidir. Su öğün aralarında içilmeli, yemekle birlikte içilmemelidir. Yemek ile su içilmesi takdirinde midenin şişmesi artar ve bu durum reflü ataklarını tetikleyebilir. Reflü hastalarının yemeklerden yarım saat önce ve yemeklerden yarım saat sonrasında sıvı tüketmesi önerilmektedir.

Hangi Ekmek Reflüye İyi Gelir?

Mısır ekmeği, çavdar ekmeği, tam buğday veya kepekli ekmekler reflü ataklarını azaltıcı etki gösterebilir. Ekmek mide içindeki serbest sıvıyı emme gibi bir işlev sergilediğinden mide sıvısının yemek borusuna geçmesini önleyici etki gösterebilir.

Reflü Hastalarının Dikkat Etmesi Gereken Beslenme Tavsiyeleri

Reflü hastalarının çeşitli yiyeceklerden kaçınması gerekir. Yüksek yağlı yiyecekler mide asidinin yemek borusuna geri dönmesini neden olabilir. Midenin boşalmasını da gecikmesine neden olan bu besinler semptomların daha uzun süreli ve şiddetli olmasına sebep olabilir. Bu kapsamda patates kızartması, soğan halkası, tereyağı, tam yağlı süt ürünleri, yağlı ve kızartılmış hayvansal etler, kremalı soslar, süt tozuyla yapılmış dondurmalar, patates cipsi gibi paketli ürünler reflü hastalarının tüketmemesi gereken yiyeceklerdir.

Yağlı yiyeceklere benzer bir şekilde yüksek asitli gıdalardan da kaçınılması önerilir. Portakal, greyfurt, limon, domates, ananas gibi meyveler reflü hastalarının tüketmemesi gereken meyveler arasında yer alır.

  Çocuklarda Kabızlık

Reflü sahibi bireylerin çikolata tüketmemesi önerilir. Çikolata içerisinde yer alan metilksantin LES’deki düz kası gevşeterek reflüyü arttırabilir.

Sarımsak, soğan ve baharatlı yiyecekler de yine reflü ataklarını artırır. Mide ekşimesi semptomlarını tetiklemesi ile kişilerde rahatsızlık hissi yaratır.

Nane, halk arasında reflüde tüketilmesi gereken bir baharat olarak düşünülse de aslında asit reflü semptomlarını tetikleyici bir etki gösterebilir. Bundan dolayı reflü olan kişilerin nane limon gibi mide asiditesini arttıran çay tüketiminden kaçınması gerekir.

Alkol ve sigara tüketimi de yine reflü semptomlarını arttırıcı etki gösterir.

Reflü Diyeti Listesi Örneği

Bir kişinin günlük tüketmesi gereken kalori miktarı ve ihtiyaç duyduğu besinler değişkenlik gösterebilir. Ancak reflü semptomlarını hafifletmede mide dostu besinlerin tercih edilmesi büyük bir öneme sahiptir. Aşağıda verilecek olan diyet listesi bir örnek şeklinde düşünülmelidir.

Kahvaltı:

  • Muzlu yulaf lapası

Ara öğün

  • Rezene çayı

Öğle yemeği

  • Zeytinyağlı taze fasulye yemeği
  • Yağsız yoğurt
  • Tam buğday ekmeği

Ara öğün

  • Beyaz peynir
  • Tam buğdaylı galeta

Akşam yemeği

  • Izgara tavuk
  • Haşlanmış patates
  • Zeytinyağlı haşlanmış brokoli salatası

 

Sık Sorulan Sorular:

Reflüsü Olanlar Yoğurt Yiyebilir Mi?

Reflüsü olan bireyler yoğurt tüketebilir. Ancak genel reflüde beslenmede yağsız süt ürünlerinin tercih edilmesi önerilir. Yağ, midedeki asit değerini artıracağından reflü aklarını tetikleyebilir. Reflüde beslenme sırasında tüketilen yoğurdun oda sıcaklığında olması da dikkat edilmesi gereken bir diğer başlıktır. Buzdolabından direkt çıkarır çıkarmaz yoğurt tüketimi midenin üşümesine sebep olarak reflü semptomlarını tetikleyebilir.

Maden Suyu Reflüye İyi Gelir Mi?

Hazımsızlık gibi reflü şikayetlerinin arttığı dönemlerde maden suyu tüketimi semptomların hafiflemesi üzerinde etkilidir. Ancak reflü tedavisinin sağlanmaması ve uzun süre boyunca maden suyu kullanımı reflüyü olumsuz yönde etkileyebilir.

Zeytinyağı İçmek Reflüye İyi Gelir Mi?

Zeytinyağı asit düzeyi yüksek bir bitkisel yağdır. Reflü hastalarının rafine zeytinyağı yerine sızma zeytinyağı tüketmesi önerilir. Sızma zeytinyağının asitlik düzeyi %1.5 altındadır. Yemeklerde veya salatalarda zeytinyağı tüketilmesi önerilirken reflü hastalarının özellikle aç karnına zeytinyağı tüketmesi reflü semptomlarını olumsuz yönde etkileyebilir.

Domates Reflüyü Azdırır Mı?

Domates asidik bir meyvedir. Midedeki asit oranını artırabileceğinden reflüyü azdırıcı etki yaratabilir.

Reflüye Hangi Çorba İyi Gelir?

Reflüde beslenmede tüketilen çorbalara da özen gösterilmesi gerekir. Yağ ile kavrulmuş unlu çorbalar reflü semptomlarını tetikleyebilir. Benzer bir şekilde kemik sulu veya et sulu çorbalar da mide asiditesini arttıracağından yemek borusundaki yanma şikayetlerini arttırıcı etki gösterebilir. Bu noktada unsuz hazırlanan patatesli ve brokolili sebze çorbaları tercih edilebilir. Kereviz ve maydanoz ile hazırlanan kereviz çorbaları da yine reflü hastalarının tüketilebileceği çorbalar arasındadır.

 

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR