Whatsapp

Kalın Bağırsak Hastalıkları 

Anasayfa » Genel Cerrahi » Kalın Bağırsak Hastalıkları 

Kalın Bağırsak Hastalıkları Nelerdir?

Vücudumuzda bulunan bağırsaklar ince ve kalın olmak üzere ikiye ayrılır. İnce bağırsağın işlevi tükettiğimiz besinlerin yararlı kısımlarının emilerek kana karışmasını sağlamaktır. Kalın bağırsak ise tükettiğimiz besinlerin inorganik tuzlarını ve posasının suyunu emerek geriye kalan dışkıyı vücuttan atma görevini görür. 

Mide ile anüs arasında yer alan kalın bağırsağımızda birbirinden farklı hastalıklar gelişme tehdidi mevcuttur. Bu hastalıklar, hem stres gibi mental sebeplerden hem de yanlış beslenme sonucunda ortaya çıkabilir. Kalın bağırsak hastalığı, hayat kalitesini düşürür ve oldukça ağrılı ve sancılı bir dönem geçirmenize sebep olur. Bu hastalıkları tanımak, ilerisi için sağlıklı olacaktır. Peki, kalın bağırsak hastalıkları nelerdir ve vücudumuzda nasıl etkilere yol açarlar?

Kalın Bağırsak Hastalık Türleri

Bağırsaklarımızda sık görülen bazı rahatsızlıklar vardır. En sık karşılaşılan kalın bağırsak hastalık isimlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

Spastik Kolon

Spastik kolon nedir? Bu soru, en basit tanımı ile bağırsakta yaşanan işlev bozukluğu olarak cevaplanabilir. Büyük komplikasyonların yaşanmadığı bu hastalık, diğerlerine kıyasla daha hafif bir rahatsızlık olarak bilinir. 

Kalın Bağırsak İltihabı

Bir diğer ismi kolit olan bu hastalık, birçok farklı formda karşımıza çıkabilir. En yaygın semptomları ise karın ağrısı, tuvalete çıkamamak ya da tuvalete çıkarken yaşanılan acı ve ağrıdır. 

Bağırsak Tıkanıklığı

Bağırsak tıkanmaları, besinlerin sindirim sürecinde anüse doğru ilerlemesi gerekirken engellenmesi sonucu ortaya çıkar. Bir diğer ismi “ileus” olan bu hastalığın oluşmasındaki en büyük etken, kasların düzenli çalışmamasıdır. 

Crohn Hastalığı

Sindirim sistemindeki bazı bölümlerin iltihaplanması Crohn hastalığına yol açar. Oldukça kronik ve tehlikeli bir rahatsızlıktır.

Meckel Çıkmazı

Meckel çıkmazı ya da Meckel divertikülü olarak adlandırılan bu rahatsızlığı diğer hastalıklardan ayıran özellik, doğuştan gelen bir sıkıntı olmasıdır. Bir gelişme kusuru olan bu hastalık, oldukça ciddi bir problemdir.

Ülseratif Kolit

Bağırsakta meydana gelen iltihap, duvarda yaralanmalara ve kanamalara sebep olur. Ayrıca bu hastalık, kalın bağırsak kanserine evirilmesi bakımından risk taşır. 

Kolit Hastalığı

Kolit nedir? Kalın bağırsağın iltihaplanması manasına gelen bu rahatsızlık, bağırsakta ülser oluşumuna yol açar. Kolit belirtileri; şişkinlik, kansızlık, kilo kaybı, ateş ve titreme gibi acı verici semptomlardan oluşur.

Söz konusu kalın bağırsak hastalıklarının hepsinin semptomları ve tedavileri birbirinden farklıdır. Hangi hastalığa sahip olduğunuzu teşhis etmek, ancak bir doktor danışmanlığında sağlıklı olur. Doğru tedaviyi ancak hastalık doğru bir şekilde tespit edildikten sonra alabilirsiniz. Tedavi kapsamında ilaç ya da diyet programı ile iyileşmeniz mümkündür.

Kalın Bağırsak Hastalıklarının Belirtileri

Kalın bağırsak vücudumuzdaki hayati organlardan biri olması sebebiyle, bu organda oluşan bütün rahatsızlıklar önemlidir. Bazılarının hem semptomları hem de sonuçları oldukça acılı olabilir. Kalın bağırsakta oluşan bir rahatsızlıktan şüphelenmeniz hâlinde atılacak en doğru adım, bir profesyonel görüşü almaktır. 

Peki, kalın bağırsak hastalıkları için hangi doktora gidilir? Bu soruya yanıt olarak hastanelerin genel cerrahi ve gastroenteroloji poliklinikleri verilebilir. Semptomları doğru şekilde ifade ettiğinizde, ilgili poliklinikler size en doğru şekilde yönlendirme yapar.

Kalın bağırsak hastalıklarını nasıl teşhis ederiz? Eğer tıbbi bir bilgi birikiminiz ve gerekli teknik ekipmanlarınız yoksa bu hastalığın teşhisinde bir uzmana danışmanız gerekir. Ancak,  “Kalın bağırsak hastalıkları belirtileri nelerdir?” sorusunun yanıtını kolayca vermek mümkündür. Yaygın olarak görülen kalın bağırsak hastalığı belirtilerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Kanlı dışkının gelmesi
  • Ateşin yükselmesi
  • Karın ağrısı
  • Gaz çıkaramama 
  • Geçmeyen ishal
  • Ağrılı kabızlık yaşamak
  • Karında ani acılar ve ağrılar
  • Şişkinlik durumu
  • Anal bölgede kanamaya neden olabilecek çatlaklar
  • Anal akıntı
  • Anal bölgede ağrı ya da kramplar yaşamak

Bu semptomlar, kalın bağırsakta bir rahatsızlık olabileceğine işaret eder. Ancak hangi spesifik rahatsızlığa işaret ettiğini uzman bir doktor yönlendirmesiyle öğrenebilirsiniz. Doktora başvurmak, hem  hastalığın tespit edilmesinde hem de doğru tedavinin uygulanmasında önemli rol oynar.  

Kalın Bağırsak Hastalıkları Tedavileri

Kalın bağırsak hastalıkları birçok farklı tür ve isme sahiptir. Bu rahatsızlıkların her birinin semptomları ve tedavileri farklıdır. Kalın bağırsak hastalığı söz konusu olduğunda akla gelen ilk sorulardan biri de “Spastik kolon nedir?” olmaktadır. Bu hastalığın kolitten ne farkı olduğu  da sıkça merak edilir. Aralarında semptomlardan etkilerine kadar oldukça büyük farklar olan bu iki rahatsızlığın teşhisi ancak uzman bir doktor tarafından yapılabilir. Yine kalın bağırsak hastalıklarının tedavileri de alanında uzman tıp doktorları tarafından gerçekleştirilir. 

Kalın bağırsak hastalıklarından biri olan ülseratif kolit, oldukça kronik ve ciddi bir rahatsızlıktır. Ülseratif kolit tedavisi tek bir adımdan oluşmaz. İltihap ve şişkinlik yaşanılan durumlarda farklı ilaçlar kullanılırken, ishal, kanama ve karın ağrısının yaşandığı durumlarda başka ilaç takviyesi yapılır. Bunlardan ayrı olarak, bu rahatsızlığa sahip kişilerin ülseratif kolit diyeti uygulaması da sıkça tavsiye edilir. Tükettiğimiz besinler direkt olarak ülseratif kolite sebep olmaz ancak tetikleme yetisine sahiptir. Ülseratif kolit rahatsızlığı yaşayan birey, doğru beslenme diyeti ile bu şikayetlerini azaltabilir. Elbette en doğru diyet programı uzman doktor tarafından hazırlanır. Her hastanın aynı diyeti uygulaması doğru değildir.

Spastik Kolon Belirtileri Nelerdir?

İrritabl barsak sendromu ya da en bilinen adı ile spastik kolon, bir diğer kalın bağırsak rahatsızlığı olarak karşımıza çıkar. Spastik kolon belirtileri; şişkinlik, kabızlık, karın ağrısı, sık tuvalete çıkma ihtiyacı duymak ve yorgunluktur. Spastik kolon ataklarına neden olabilecek davranışlar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Aşırı sigara, alkol tüketimi
  • Gün içerisinde sık sık öğün atlamak ya da bir anda çok fazla yemek
  • Menstrual döngü ve stres
  • Yetersiz lif tüketimi
  • Mevsimsel geçişler ve soğuk havalardan etkilenmek
  • Bazı yiyeceklere karşı hassasiyet duymak veya bir diğer adı ile gıda intoleransı yaşamak

Bunlar, spastik kolon rahatsızlığında etkin rol oynayan bazı faktörler arasında yer alır. Spastik kolon tedavisi, hastalığı tamamen ortadan kaldırmaz ancak semptomları azaltarak nüksetmesini önler. Bu sayede kişi, günlük hayatına acı çekmeden, kaliteli bir şekilde devam edebilir. Uzman bir doktora danıştığınızda sizi doğru ilaç tedavisi ile yönlendirecektir. Bunun yanı sıra, kişinin ihtiyaç duyduğu beslenme programı ile de tedavi mümkündür. Spastik kolon beslenme programı ile rahatsızlığı tetikleyici gıdaların tüketimi engellenebilir. Bu hem hastalığın nüksetmesini hem de kişinin acı ve ağrı yaşamasını önler. Elbette bu beslenme programının yine uzman doktor tarafından bireye özel olarak hazırlanmış olması gerekir.

Kalın bağırsak hastalıkları ve kabızlık, tedavisi mümkün rahatsızlıklardır. Oldukça sancılı ve ağrılı geçen bu hastalıkların tedavisi ile kaliteli günlük hayata dönebilirsiniz. Uzman bir doktorun görüşü ile doğru diyet programı ve ilaç tedavisi alarak iyileşmeniz mümkün. Aşırı sıvı kaybının yaşandığı bu hastalıklarda su tüketimi de oldukça önem arz eder.

Tedavi Sürecine Adım Atın

Bağırsak hastalıklarının sebebi olarak birçok madde sıralanabilir. Ancak genel hatları ile stres, üzüntü, kalıtsal ve çevrenin etkenleri ile ortaya çıkan rahatsızlardır. Bazı besin maddeleri de bu hastalıklar için tetikleyici olabilir. Bu rahatsızlık, sadece beslenmeden dolaylı olmasa da kabızlığa ya da ishale yol açarak kalın bağırsak hastalığının gelişmesine sebep olabilir. Bağışıklık sisteminin çökmesi durumunda, hastalıklara sık yakalanma riskiniz yüksektir. Bu yüzden hem mental sağlığın korunması hem de dengeli bir beslenmenin sürdürülmesi bağırsaklarımız için en iyi yoldur. Diğer hastalıklar ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak için buraya tıklayın!

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR