Bizi Arayın - +90 538 322 4444
Günümüzde görülme sıklığı oldukça artan obezite hastalığı, ciddi sağlık problemlerine sebep olabilen ve kısa süre içerisinde müdahale edilmesi gereken bir hastalıktır. Vücutta yağ birikmesine bağlı açığa çıkan obezite, kilo artışı devam ettiği takdirde yaşamı tehdit edici bir boyuta ulaşabilir. Obeziteye karşı mücadelede yapılması gereken ilk şey, sağlıklı bir şekilde kilo vermektir. Ancak obez kişilerde artan mide hacmi ve yeme alışkanlıkları göz önünde bulundurulduğunda diyet yaparak zayıflamak kolay değildir. Kişiler diyet girişimlerinde birkaç kez başarısızlık yaşamaları ardından zayıflamaya yönelik inançlarını kaybedebilirler. Bu tür durumlarda bariyatrik cerrahi yöntemleri gündeme gelir. Bariyatrik cerrahi yöntemlerinin ameliyat kapsamında gerçekleştirilen uygulamalar olması kişilerde korku ve endişe yaratabilir. Bu noktada ise mide balonu gibi alternatif çözümler ortaya çıkar. Mide balonu, kişilerin midesinin içine yerleştirilen balon sayesinde daha hızlı bir şekilde kilo vermesini destekler. Hastalar küçük porsiyonlarla doyabilir, bu sayede günlük alınması gereken kalori miktarını dengelemeyi daha kolay bir şekilde başarırlar.
Mide balonu, endoskopik yöntemlerle veya günümüzde direkt olarak ayakta uygulanan bariyatrik cerrahi yöntemlerinden biridir. Mide balonu uygulaması sedasyon veya tamamıyla bilinçli bir şekilde gerçekleştirilebilir ve anestezi riski taşımaz. Bu sayede cerrahi bir yöntem olarak kabul edilmez. Endoskopik yolla yerleştirilen mide balonu uygulanması halinde hasta sedasyon altındayken endoskopi aleti ile mide içerisine balon yerleştirilir. Balon sıvı veya hava ile doldurularak midenin belirli bir hacmini kaplar. Bu sayede hasta, daha küçük porsiyonlarla kısa süre içerisinde doygunluğa ulaşır. Balon takılmasından kısa bir süre sonra hasta kilo kaybetmeye başlar. Mide balonu Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylı bir yöntem olup her yıl binlerce kişiye uygulanmaktadır. Ameliyat korkusundan dolayı obezite tedavisi göremeyen kişiler için kurtarıcı bir yöntemdir.
Mide balonu uygulaması uygulanacak balona göre değişiklik gösterir. 6 aylık, bir yıllık veya ayarlanabilir mide balonu gibi seçeneklerin takılması halinde bu tür mide balonları endoskopi yöntemi aracılığıyla takılır. Endoskopik mide balonları, endoskopik cihazlar aracılığı ile ağızdan mideye ulaşılarak yerleştirilir. Ardından doktorunuz balonun doğru konumlandığını teyit eder. Teyit ardından balon yaklaşık 500 ml olacak şekilde vücut fizyolojisine uygun bir sıvı ile doldurulur. Doldurma işlemi ardından son kez bir teyit yapılarak işlem sonlandırılır.
Yutulabilir mide balonunda ise hasta tüm süreç boyunca tamamıyla bilinçlidir. Doktorun önerileri ve göstergeleri doğrultusunda kişi ucunda küçük bir tel bulunan şişmemiş haldeki kapsül formlu balonu yutar. Kişinin balonu yutması ardından röntgen ile balonun midede doğru kısma yerleşip yerleşmediği kontrol edilir. Kapsülün doğru konumlanması ile balonun şişmesi üzerine balona sıvı verilir. Tüm bu süreç içerisinde hasta herhangi bir sakinleştirici etkisi altında değildir.
Mide balonları kullanım süresi, yerleştirilme şekli ve ayarlanabilir olmalarına göre çeşitlilik gösterir. Op.Dr. Mücteba Gündüz ile gerçekleştireceğiniz ön görüşmede doktorunuz mide balonuna yönelik beklentilerinize, sağlık durumunuza ve kilo verme konusundaki geçmişinize yönelik sorular sorar. Soruların cevapları ve kişinin sağlık durumu doğrultusunda kişiye en uygun olan mide balonu çeşidine karar verilir. Aşağıda bulunan mide balonu çeşitleri günümüzde sıkça uygulanan ve hastaları başarılı sonuçlara götüren uygulamalardır.
Obezite hastalarının kısa bir süre içerisinde kilo vermeye ihtiyacı vardır. Ancak obez hastalarda sadece diyet ve egzersiz ile kilo vermek pek mümkün olmayabilir. Mide balonu vücut kitle indeksi 27- 40 kg/m2 olan yetişkin hastalar için geliştirilmiş bir yöntemdir. Mide balonu birkaç kez diyet ile zayıflama girişiminde bulunmuş ancak hedeflenen kilo kaybına ulaşamamış kişiler için ön plana çıkar. Mide balonu uygulaması ardından sağlıklı bir beslenmeye uyum sağlamak daha kolaydır ve kişiler aç kalmadan diyet yapabilirler.
Mide balonu, zayıflama ihtiyacı duyan ancak bariyatrik cerrahiye yönelik endişe duyan kişiler için de uygun bir yöntemdir. Anestezi korkusu olan veya ameliyat fikrinden çekinen hastalar gönül rahatlığıyla mide balonu yöntemine başvurabilir.
Mide balonu, komplikasyon riski düşük bir uygulama olduğundan genellikle çoğu yetişkin bireye uygulanabilir. Ancak bazı özel durumlara sahip kişiler için uygun bir zayıflama yöntemi değildir. Geçmişinde bariyatrik cerrahi uygulamalarından herhangi biri olan hastalara mide balonu takılamaz. Benzer bir şekilde mide ameliyatı geçirmiş, ciddi derecede ülser veya gastrit gibi mide sorunları olanlar da tedavi ve iyileşme süreçleri tamamlandıktan sonra mide balonu için değerlendirme altına alınabilir. Gebeler, vücut kitle indeksi 27 kg/m2’nin altında olanlara veya vücut kitle indeksi 40kg/m2 üstünde olanlara da mide balonu önerilmez. Hastaların ileri yaşta olması ve kronik hastalıklara sahip olması da mide balonu uygulaması için riskli olabilir.
Mide balonunun çok sayıda avantajı vardır. Öncelikle, ameliyat riski taşımadan kısa süre içerisinde yüksek miktarlarda kilo vermesini desteklemesiyle obezite tedavisinde etkili bir yöntemdir. Ameliyat korkusu olan hastalar bile gönül rahatlığı ile mide balonu taktırabilirler. Mide balonu geri dönüşü olan bir uygulama olup mide üzerinde kalıcı bir hasara sebebiyet vermez. Bu sayede hastanın süreçten vazgeçmesi halinde balon çıkartılarak hastanın midesi eski haline döndürülebilir. Balon, endoskopik yöntemle gerçekleştirilen bir işlemle takılır. Balon yerleştirme, bir ameliyat süreci değildir ve hastada herhangi bir kesi açılmaz veya dikiş atılmaz. Hasta, işlem ardından aynı gün içerisinde hastaneden taburcu edilebilir ve birkaç gün içerisinde kişi günlük yaşamına rahat bir şekilde geri dönebilir.
Yutulabilir mide balonu uygulanması halinde 4 ay, 6 aylık mide balonuyla 6 ayın tamamlanması ardından, bir yıllık ara verilmesi üzerine ikinci bir mide balonu takılabilir. Tekrarlanabilen bir işlem olması da hastalar tarafından tercih edildiğini arttırır.
Mide balonu genel olarak risksiz olarak kabul edilen bir operasyondur. Mide balonunun patlaması gibi bir durumda içerisinde bulunan sıvı sağlık için olumsuz bir etkiye sahip değildir. Ancak silikon materyalin bağırsak tıkanıklığı yaratmasını önlemek üzere balonun endoskopi yöntemiyle alınması gerekir. Mide balonu nadir görülen patlama riski dışında farklı bir riske sahip değildir.
Mide balonu sonrasında ilk birkaç gün midede ağrı veya bulantı gibi semptomlar oluşabilir. Bu semptomlar doktorunuz tarafından verilecek olan ağrı kesici ilaçlar ile kontrol altına alınabilir. Birkaç gün ardından ağrı azalarak geçer ve kişiler günlük hayatına rahat bir şekilde uyum sağlayabilir.
Mide balonu sonrasında beslenme büyük bir öneme sahiptir. Doktorunuz ve diyetisyeniz tarafından hazırlanan bir diyet listesiyle beslenmek, süreçten alacağınız başarıyı artırır. Sağlıklı beslenme alışkanlıklarının benimsenmesi ve günlük ihtiyaç duyulan miktarlarda kalori alımı yapılması önemlidir. Mide balonu yerleştirildikten sonra ilk bir hafta içerisinde sıvı beslenme uygulanması önerilir. Berrak sıvıların tüketildiği bu hafta içerisinde midenin balona uyum sağlaması hedeflenir. Yeterli uyum sağlandıktan sonra püre veya blenderize edilmiş gıdalar beslenmeye eklenebilir. Püre gıdalarla beslenmenin 2- 3 gün kadar devam etmesi ardından 10 günün sonunda üçüncü aşamaya geçilir. Bu noktada kişiler küçük miktarlarda katı gıdalar tüketerek besinleri tolere edip edemediklerini test edebilir ve yavaşça günlük beslenme alışkanlıklarına geri dönebilirler. Normal beslenme şekline geçilmesi ardından paketlenmiş hazır gıda tüketiminden, yüksek yağ ve şeker içeren gıdalardan uzak durulması gerekir. Alkol ve sigara tüketiminden kaçınılmalıdır.
Mide balonu ardından sağlıklı bir diyet programının benimsenmesi gerekir. Bu noktada aşırı yağlı, şekerli yiyeceklerin tüketiminden uzak durulmalıdır. Alkol tüketilmemelidir. Operasyon sonrasındaki ilk bir hafta adaptasyon süreci içerisinde tüketilen besinlere ekstra hassasiyet gösterilebilir. Bu noktada aşırı baharatlı yiyeceklerin tüketiminden, brokoli, karnabahar gibi sebzelerden veya nohut mercimek gibi kuru baklagil gruplarından gaz yapıcı etkilerinden dolayı uzak durulmalıdır. Tolerasyon problemlerini ortadan kalkması ile bu tür besinler de beslenmeye eklenebilir.
Mide balonu, risksiz ve oldukça az yan etkiye sahip bir uygulamadır. Bazı vakalarda mide bulantısı, midede ülser gelişimi, mide kanaması veya delinmesi son olarak bağırsak tıkanması gibi komplikasyonlar görülebilir. Ancak bu komplikasyonların görülme oranı oldukça düşüktür. İlk birkaç gün midede ağrı veya yanma hissiyatının oluşması daha yaygın görülen yan etkiler olup birkaç gün ardından kendiliğinden geçmektedir.
Mide balonu, mide hacminin küçülmesini sağlayarak kişilerin çok daha düşük miktarda yemek ile doymasını sağlar. Bu sayede kişi daha düşük kaloriyle beslenmeye başlar. Ortaya çıkan kalori açığı ise beraberinde kilo kaybını getirir. Mide balonu uygulamasında besin emilimini engellemeye yönelik herhangi bir işlem uygulanmaz. Mide balonu tamamıyla kişinin daha az yemek yemesinden kaynaklı zayıflamayı destekler.
Mide balonunun uygulanma süresine göre kaybedilebilecek maksimum kilo miktarı değişebilir. Ancak ortalama bir değer verilmesi halinde mide balonuyla bir kişi süreç boyunca 20- 35 kg arasında kilo verebilir. Sağlıklı bir beslenme programının uygulanması ve günlük hayata egzersiz eklenmesiyle mide balonu sürecinden maksimum verimle yararlanılabilir ve verilen kilo miktarı artabilir.
Mide balonu ile verilen kilo kişinin fazla kilo miktarıyla ilişkilidir. Bununla birlikte mide balonu takılması ardından sağlıklı bir diyet programının benimsenmesi gerekir. Aksi takdirde hedeflenen kilo kaybı gözlemlenemez. Diyetisyen ve doktorun kontrolünde bir diyet programı uygulayan bireyler ilk bir ay içerisinde yaklaşık olarak 15- 20 kilo verebilir.
Mide balonunun takılabilmesi için spesifik bir kilo mevcut değildir. Kişinin vücut kitle indeksine göre operasyon için uygun olup olmadığına karar verilir. Bu noktada kişinin kilosu boyunun metre cinsinden karesine bölünerek vücut kitle indeksi hesaplanır. Vücut kitle indeksi 27 kg/m2 üzerinde olan bireyler mide balonu yöntemine başvurabilirler.
Mide balonu operasyonu ardından hastaların az az sık sık beslendiği bir beslenme programı uygulaması önerilir. Daha düşük miktarlarda besin tüketimi gerçekleşeceğinden kişinin bünyesi uzun süreli açlıkları tolere edemeyebilir. Bundan dolayı mide balonu olan kişilerin oruç tutmaması önerilir.
Mide balonları, özel silikon bir maddeden üretilirler. Yapıları gereği yüksek basınca veya mide asidine dayanıklılardır. Bu sayede mide asidinin artmasına bağlı veya midede oluşan bir basınçtan dolayı balonun patlaması söz konusu değildir. Ancak nadir de olsa balonun bir noktadan delinmesi gibi bir durumla karşılaşılabilir. Balonun delinmesi vücuda veya mideye herhangi bir sağlık sorunu teşkil etmez. Ancak balonun tam olarak boşalması gibi bir durum söz konusu olduğunda balon materyalinin bağırsaklarda tıkanıklık yaratmaması için müdahale edilmesi gerekir. Mide balonu mavi renkli bir sıvı ile doldurulduğundan patlaması halinde kişi idrar renginden bu durumu anlayabilir.
Mide balonu fiyatları, uygulama yapılacak balon çeşidine göre değişiklik gösterir. Değişen kur oranları da dönemsel olarak uygulama fiyatlarını etkiler. Güncel fiyat bilgisi almak için internet sitesinde bulunan telefon numaralarından hasta temsilcileriyle iletişime geçilebilir. Temsilcilerimiz, doğru fiyat bilgisini sizlerle paylaşacaktır.