Whatsapp

Diyabet Nedir ?

Anasayfa » Blog » Diyabet Nedir ?

Şeker Hastalığı ( Diyabet) Nedir?

Şeker hastalığı günümüzde en yaygın görülen hastalıklardan biridir. Kandaki glikoz yani şeker seviyesinin normalin üzerine çıkması ve buna bağlı olarak da normalde şeker içermemesi gereken idrarda şekere rastlanması anlamına gelmektedir.

Sağlıklı kişilerde kan glukoz düzeyinin 70 ile 100 miligram aralığında olması gerekirken şeker hastalıklarında bu düzey biraz daha yüksektir. Diyabet hastalığının farklı çeşitleri bulunmaktadır. Ülkemizde de dünyada da en sık rastlanan hastalıklar arasında yer almaktadır. Şeker hastalığı en çok 35 ile 40 yaş arası bireylerde görülmektedir. Çok sayıda önemli hastalığın oluşumunda en önemli etken olan şeker hastalığının tedavilerine büyük önem verilmeli ve bütün tedavi ilkelerine son derece uyulmalıdır.

Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Şeker hastalığı belirtileri arasında idrar sıklığı yer almaktadır. Çünkü emilimin yeterli ölçüde olmadığı için kan hücreleri de insüline karşı direnç göstermektedir. Kanda bulunan şeker hücrelerde kullanılamaz hale gelmektedir. Bu yüzden normalden fazla şeker damarlarda dolaşmaktadır ve bu durumda böbreklerdeki şekeri temizlemek için daha hızlı çalışmasına sebebiyet vermektedir. Bu yüzden diyabet hastalarında; idrar sıklığı ve idrar kaçırma gibi belirtiler oldukça yaygın belirtilerdir.

Bir diğer belirti ise aşırı susamak olarak bilinmektedir. İnsülin hormonları çalışmadığından dolayı kan şekerinin atılması için yapılan aktivitelerde su ihtiyacı meydana gelmektedir. Vücudun sürekli olarak kendini yenilemesi gerektiği için burada ciddi bir sıvı kaybı yaratmaktadır. Ani ve aşırı kilo kaybı da şeker hastalığı belirtileri arasında yer almaktadır. Şeker hastalığı şeker hastalığı yaşayanlar sağlıklı bir şekilde kilo vermemektedir.

  Ağız Kanseri Nedir?

Ani kilo vermeler, idrara sık çıkılması gibi sebeplerden dolayı da açlık hissi meydana gelmektedir. Bu yüzden enerji kaybı meydana gelir ve yoğun açlık hissi yaşanır. Vücutta glikoz seviyesi yükseldiğinde su kaybı gerçekleşmektedir. Bu yüzden de bulanık görme şeker hastalığı belirtileri arasında yer almaktadır.

Bulanık görme diyabet hastalığının en yaygın belirtilerinden biridir. Bu hastalığa sahip insanlar bakılan objelere odaklanmakta zorluk çekebilirler. Hatta hastalığın daha ilerleyen seviyelerine geçildiğinde geçici veya kalıcı bir görme kayıpları da yaşayabilirler.

Şeker hastalığı yaşayan kişilerin vücudunun çeşitli yerlerindeki enfeksiyonlar büyüyebilir ve tedavi edilemeyebilir. Bunun sebebi de cildin kendini yenilememesidir. Diyabet hastalarında yaraların iyileşmesi  daha da zorlaşmaktadır. Deride oluşan mantar iltihapları, ayrıca ciltte oluşan cilt kurulukları da bu hastalığın belirtileri arasında yer almaktadır.

Şeker hastalığı kadınlarda adet gecikmesine de yol açmaktadır. Özellikle Tip 2 diyabetleri adet düzensizliklerine sebebiyet verilmektedir. Bu süreçte hem adet gecikmesi hem de adet sıklığı görülebilir. Depresyon, stres, ani öfke nöbetleri, yorgunluk ve halsizlik de şeker hastalığının en bariz belirtileri arasında yer almaktadır.

Diyabet Türleri Nelerdir?

En yaygın görülen diyabet türü Tip 2 diyabettir. Vücut hücreleri insüline tepki vermediği için Tip 2 diyabet meydana gelmektedir. Genellikle 35 – 40 yaş üstü kişilerde meydana gelen bu hastalıkta fazla kilo kaybı yaşanmaktaıdr. Vücudumuzdaki hücrelerin kan şekerini düzenlemeye yarayan insülin hormonlarına karşı duyarlılık göstermesi sonucunda oluşan hastalığa Tip 2 diyabet denmektedir.

Tip 1 diyabet türü ise genellikle çocukluk ya da gençlik yaşlarında meydana gelmektedir. İnsüline bağımlı olan tip 1 diyabet türüdür. Genetik faktörler, çevresel faktörler ve immünolojik faktörlerin etkisiyle insülin hormonunun eksikliği sonucunda ortaya çıkan diyabet türüne Tip 1 diyabet denmektedir.

Gestasyonel diyabet ise ilk olarak hamilelik zamanlarında tespit edilmektedir. Bazen doğumdan sonra ortadan kaybolabilmektedir fakat gestasyonel diyabetli olan kişilerin ileride Tip 2 diyabet olma olasılığı da yüksektir. Bu yüzden Hamilelik sırasında teşhis edilen bu hastalık tip tip 2 diyabeti göstermektedir ve hemen tedavi edilmelidir.

  Tatil Diyeti

Son olarak diğer tiplerde de diyabet görülmektedir. Fakat bunlar daha az görülen tipleri olduğu için genetik bozukluk ya da kullanılan bazı ilaçlara bağlı olarak meydana gelmektedir ve yaygın değildir.

Şeker Hastalığı Kimlerde Görülür?

Diyabet türlerine göre görüldüğü kişilerle değişiklik göstermektedir. Örneğin Tip 1 diyabet  daha çok gençler ve çocuklarda görülürken, Tip 2 diyabet daha kilolu ve yetişkin insanlarda görülmektedir. Bunun dışında gebelik sırasında görülen diyabet de mevcuttur. Fakat bazı genetik bozukluklar sonucunda diyabet çeşitliliği oluşabilmektedir.

Şeker Hastalığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Şeker hastalığının tedavi yöntemleri yine hastalığın türüne göre farklılık göstermektedir. Örneğin Tip 1 diyabette insülin tedavisi ile birlikte beslenme tedavisi uygulanmaktadır. Hastaların diyeti doktor tarafından önerilmektedir ve insülin düzeyi ona göre ayarlanmaktadır. Besinlerin içerdiği karbonhidrat miktarına göre insülin dozu ayarlanabilir. Karbonhidrat sayımı sayesinde Tip 1 diyabet tanısı konulan kişiler hayatlarını kolayca idame ettirebilir.

Tip 2 diyabetli kişilerde ise beslenme tedavisinin yanı sıra genellikle insülin hormonuna ihtiyaç da artmaktadır. Bu yüzden oral antidiyabetik ilaçların kullanılması gerekmektedir. Şeker hastalığında dikkat edilmesi gerekenlerden en önemlisi tedavi ilkelerinin düzgün uygulanmasıdır. Çünkü kan şekerinin yüksek seviyelerde seyretmesi özellikle; sinir harabiyeti, göz retinasında bulanıklık oluşumu gibi çeşitli sağlık problemlerine yol açmaktadır. Bu yüzden şeker hastalığına sahip kişiler düzenli olarak doktor kontrollerini yaptırmalı ve tedavi yöntemlerini özenle uygulamalıdır.

Diyabet Bulaşıcı Mı?

Şeker hastalığı kronik hastalıklar arasında yer almaktadır. Bu yüzden bulaşıcı bir hastalık değildir. Fakat kalıtsal bir hastalık olabildiği için aynı ailede birden fazla kişide görülebilir.

Obezite ve Şeker Hastalığı Arasında Nasıl Bir İlişki Vardır?

Obezitede beden büyüdüğü için karın ve bel çevresindeki artan yağ dokusu da diyabet riskini artırmaktadır. Özellikle Tip 2 diyabetin obezite ile çok yakın ilişkisi bulunmaktadır. Çünkü Tip 2 diyabet olan kişilerin yüzde sekseninden fazlası obeziteyle savaşmaktadır. Obezite de insülin direncine neden olmakla birlikte diyabet oluşumunu kolaylaştırmaktadır.

  Pankreas İltihabı (Pankreatit) Nedir?

Diyabet Genetik Mi?

Şeker hastalığında genetik faktörler etkilidir. Fakat genetik faktörlerin yanı sıra; kişilerin yaşam tarzları, alışkanlıkları, beslenme alışkanlıkları da büyük bir etkendir.

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR