Whatsapp

Mide Fıtığı Ameliyatı Sonrasında Beslenme

Anasayfa » Blog » Mide Fıtığı Ameliyatı Sonrasında Beslenme

Mide fıtığı, midenin üst kısmının yemek borusuna doğru sarkması ile karakterize olmuş, midenin üst kısmındaki kasların farklı nedenlerden kaynaklı gevşemesi nedeniyle oluşan bir sağlık problemidir. Genellikle ileri yaşlarda görülen mide fıtığı bir semptoma neden olmadığı gibi bazı kişilerde reflü başlangıcına neden olabilmektedir. Fiziksel meydana getirdiği değişim veya açığa çıkardığı bazı semptomlar nedeniyle kişileri rahatsız edebilecek bu durum cerrahi müdahalelerle tedavi edilebilmektedir. Fıtık ameliyatı ile bölgedeki kasların güçlendirilmesi ve açığa çıkan dokunun tekrar eski yerine yerleştirilmesi sağlanır. Ameliyat sonrasında kişiler kısa süre içerisinde günlük yaşamlarına dönerken bu süre içerisinde beslenmelerine dikkat etmesi gerekir. Bu sayede ameliyat sonrasında karşılaşabilecekleri problemleri minimum seviyeye indirebilirler.

Mide Fıtığı Ameliyatı Sonrasında Beslenme Nasıl Olmalı?

Mide fıtığı ameliyatı süresince belirlenmiş kesin bir diyet planı yoktur. Ancak hastaların hastanede yatış dönemlerinde veya evde istirahat ettiği günlerde sağlıklı bir beslenme planı uygulaması oldukça önemlidir. Özellikle mide fıtığı ile reflü semptomları da gösteren kişiler için besin seçimi önemlidir.

Ameliyattan sonraki günlerde sıvı tüketimi gerek narkozun vücuttan atılması gerekse vücudun dehidrate olmasını önlemek adına önemlidir. Bundan dolayı ihtiyaç duyulan sıvı alımı mutlaka sağlanmalıdır. 

Midede herhangi bir rahatsızlık yaratmaması adına tüketilen yiyecekler aşırı sıcak veya soğuk olmamalıdır. Gazlı içecekler kesinlikle tüketilmemelidir. İlk evrede genellikle hastalara sıvı diyet verilir. Sıvı diyet kapsamında

  • Çorbalar,
  • Puding,
  • Tanesiniz kompostolar ve meyve suları verilebilir.

Kişilerin bu dönemi atlatması ardından ikinci evrede yumuşak gıdalara geçiş yapılır. Yumuşak gıdalar kapsamında;

  • Gaz yapmayacak sebze püreleri,
  • Yağsız yoğurt,
  • Pirinç lapası ve muhallebi gibi gıdalar tüketilebilir.
  Tok Tutan Besinler

Bu rejim planının tamamlanması ardından ise kişiler normal bir şekilde beslenme düzenlerine geri dönebilir. Normal besinlere geçiş yapıldığında yüksek lif içeriğine sahip; karnabahar, brokoli, lahana gibi sebzelerin tüketiminden kaçınılmalı, kuru baklagil tüketiminden uzak durulmalıdır. Ameliyat ardından gelen ilk 2 ay içerisinde beslenme düzenine mutlaka özen gösterilmelidir.

Ameliyat sonrasında az az sık sık beslenilmelidir. Bu sayede mide hacminin Zorlanarak dikişlere zarar vermesinin önüne geçilebilir.

Mide Fıtığı Ameliyatından Sonra Ne Yenmeli?

Ameliyattan sonra kişilerin ihtiyaç duyduğu protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral alımının sağlanması gerekir. Böylece iyileşme süreci olumlu bir şekilde desteklenir. Bu noktada günlük beslenmeye taze sebze ve meyvelerin eklenmesi gerekir. Günlük protein alımına özen gösterilmeli yağsız et kaynakları olan tavuk, hindi ve balık tüketimine günlük beslenmede yer verilmelidir.

Aşırı yağlı yiyeceklerden uzak durulması gerekirken, sağlığa faydalarından yararlanabilmek adına zeytinyağı, avokado yağı gibi bitkisel yağlar tüketilmelidir. 

Sağlıklı bir beslenme planının sürdürebilmek adına beyaz un içeren ürünler yerine tam tahıllı unlar ile hazırlanan besinler tercih edilmelidir.

Kalsiyum ve günlük protein alımını desteklemek üzere süt ürünlerinden de faydalanılmalıdır. Laktozsuz veya az yağlı süt ürünlerine beslenmede yer verilmelidir.

Mide Fıtığı Ameliyatından Sonra Ne Yenmez?

Mide fıtığı ameliyatından sonra gelişebilecek semptomları olumsuz yönde etkileyebilecek gıdalar bulunur. Bu gıdalar arasında ilk sırada yağlı ve baharatlı yiyecekler yer alır. Mide asit oranını artırabilecek olan bu tür yiyecekler mide fıtığı ameliyatı sonrasında gelişebilecek olan şikayetleri artırabilir. Bu nedenle kişilerin hazır soslar, işlenmiş etler, cips gibi paketli ürünlerin tüketiminden kaçınması gerekir.

Ameliyat sonrasında ödem oluşumunu önlemek adına yüksek tuz ve şeker içeriğine sahip gıdaların da tüketiminden kaçınılmalıdır. Yine

  • Cips,
  • Kraker,
  • Gofret, kek ve çikolata gibi paketli ürünler tüketilmemelidir.

Mide fıtığı ameliyatından sonra kızartma yiyecekler tüketilmemelidir. Bunun yerine yemekler ızgara, fırın veya yağsız tava gibi pişirme yöntemleri ile pişirilmelidir.

  Safra Kesesi Ameliyatı

Reflü hastalığına sahip olan ameliyat hastaları ise ameliyat sonrasında domates ve turunçgiller gibi meyvelerden uzak durmalıdır. Midenin yine asit seviyesini artırabilecek bu tür meyveler semptomları olumsuz yönde etkileyebilir.

Mide Fıtığı Ameliyatı Sonrası Kahve İçilir Mi?

Ameliyat sonrasında kahve tüketimine yönelik sorular ile sıkça karşılaşılır. Mide fıtığı ameliyatı ardından kişiler kahve tüketebilir. Ancak kahve tüketiminin sınırlandırılması gerekir. Sağlıklı bir birey için günde 200 miligramı aşmayacak şekilde kafein alımı önerilirken ameliyat sonrasında bu miktar azaltılır. Ameliyat hastalarına çay ve kahve tüketiminin günde bir bardak ile sınırlandırılması önerilir.

Mide Fıtığı Ameliyatı Sonrası Sigara İçilir Mi?

Tüm ameliyatlarda olduğu gibi mide fıtığı ameliyatı sonrasında da sigara içilmesi önerilmemektedir. Sigara vücudun iyileşme kabiliyetini olumsuz yönde etkileyen bir unsurdur. Bu nedenle ameliyat sonrasında iyileşme sürecini de yavaşlatıcı etki gösterebilir. Bunun yanı sıra bağışıklık sistemi üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle ameliyat sonrasında gelişebilecek olan komplikasyon riskini arttırabilir.

Mide Fıtığı Ameliyatı Sonrası Oruç Tutabilir Mi?

Mide fıtığı ameliyatı sonrasında ilk 2 ay beslenme düzenine dikkat edilmelidir. Kişilerin az az sık sık beslenerek mide hacimlerini zorlamamaları önerilir. Ameliyat sonrasındaki iyileşme sürecinde desteklemek üzere günde ihtiyaç duyulan kadar besin ve kalori alımı sağlanmalıdır. Bu nedenle mide fıtığı ameliyatı sonrasında gelen ilk 2 ay içerisinde oruç tutulması önerilmemektedir. Hastanın iyileşme durumuna göre ve ameliyat alanının genişliğine göre bu süre uzayabilir. Bu nedenle oruç tutmayı planlayan bir hastanın oruç tutmadan önce mutlaka doktoruna danışması önerilir.

Mide Fıtığı Ameliyatından Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Mide fıtığı ameliyatından sonra, mide fıtığı ameliyatında beslenme, yara bakımı ve fiziksel aktivite gibi başlıklara dikkat edilmesi gerekir. Ameliyat sonrasındaki süreçte hastaların ilk 3 hafta boyunca genellikle sıvı ve yumuşak bir diyet planı uygulaması önerilir. Bu süre içerisinde kişiler, ton balığı, yumurta, patates püresi, süzme peynir, çorba ve lapa gibi yiyecekler tüketebilir. 3 haftalık süreç içerisinde yumuşak beslenmenin temelinde ameliyat nedeniyle fıtığın onarıldığı yemek borusu bölgesinde şişlik olabilecek olmasıdır. Kişiler yutkunurken zorluklar yaşayabilir ve bu nedenle paniğe kapılmamalılardır. Yemek borusunda gelişen şişkinlik iyileşme süreci içerisinde azalacaktır. Mideyi zorlamamak ve yine bölgeyi tahriş etmemek adına ilk 3 hafta kadar gazlı içecekler kesinlikle tüketilmemelidir.

  Vitamin Nedir? Vitamin Ne İşe Yarar?

Ameliyat sonrasında iştah kaybı gözlemlenebilir veya kişiler yiyeceklerin tadını eskisi gibi alamayabilir. Bu durum karın içerisinde bir manipülasyon stresi olmasından kaynaklıdır. Geçici bir süreç olup birkaç hafta içerisinde kişiler eski iştahlarını kazanabilirler. İştah kaybı süresinde ise sevdikleri sağlıklı yemekler ile beslenmelerini desteklemeli gerekli durumlarda enteral ürünler için doktorları ile konuşmalıdırlar. 

Beslenmenin yanı sıra ameliyat sonrasındaki yara bakımı da son derece önemlidir. Hastalar ameliyattan 36 saat sonrasında duş alabilir. Ameliyat kesileri için kullanılan gazlı bez parçaları ve yere bantları düzenli olarak değiştirilmelidir. Ameliyat sonrasında gelen 2 hafta içerisinde havuza veya jakuziye girilmemelidir.

Ameliyat sonrasında günlük aktivitelere yönelik herhangi bir kısıtlama yoktur. Kişiler dikişleri zorlanmadığı müddetçe yürüyebilir veya merdiven çıkabilir. Ancak dikiş bölgelerini zorlamamak adına karın egzersizleri yapılmasından kaçınılması önerilir. Genellikle günlük fiziksel aktivitelere ve işe geri dönüş için bir hafta istirahat edilmesi önerilir.

Mide Fıtığına Hangi Yiyecekler Dokunur?

Çeşitli besinlerin tüketimi mide fıtığını olumsuz yönde etkileyebilir ve açığa çıkaracağı semptomların şiddetini arttırabilir. Bu noktada ilk sırada asidik yiyecekler yer alır. Asidik yiyecekler alt yemek borusu sfinkterini zayıflatabilir ve bu durum reflü gelişmesine neden olabilir. Bu nedenle portakal, greyfurt ve limon gibi narenciye gıdaların tüketiminden kaçınılmalıdır. İçerisinde bulunan yağlar nedeniyle çikolata da benzer bir etkiye sahiptir. Bunun yanı sıra kızarmış tavuk ve yağlı et parçaları gibi kızartılmış yiyecekler de tüketilmemelidir. Hayvansal kaynaklı yağların tüketimi de mide fıtığını olumsuz yönde etkilerken tam yağlı süt ürünlerinin tüketimi önerilmemektedir.

Sarımsak ve soğan tüketimi gaz semptomlarını şiddetlendirebileceğinden ve midenin asit seviyesini arttırabileceğinden yine fıtığı olumsuz yönde etkileyebilir. Baharatlı yemekler özellikle de nane tüketimi yine mide fıtığı için olumsuz etki gösterebilir. 

Hazır yiyecekler, soslar, fast food gıdalar da yine mide fıtığını olumsuz yönde etkileyebilecek gıdalardır. Mide fıtığı hastalarının kahve ve çay tüketimlerini de mutlaka sınırlandırması önerilir. Alkol tüketimi ise fıtık semptomlarını ciddi ölçüde şiddetlendirebilir.

 

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR