Whatsapp

Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Beslenme

Anasayfa » Blog » Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Beslenme

Kadın üreme sisteminin temel organlarından biri olan rahim, ters duran armut şekline benzeyen, içerisinde her ay yenilenen doku ile kaplı bir boşluğa sahiptir. Bebeğin gelişip büyüdüğü yer olan rahim tıp dilinde uterus olarak da adlandırılır. Farklı sebeplerden dolayı kadınlarda rahime müdahale edilmesi gerekebilir ve müdahaleler kapsamında rahim alınabilir. Bu işlem histerektomi olarak adlandırılır. Üreme çağındaki kadınların en sık geçirdiği ikinci ameliyat olan histerektomi ameliyatı kadın vücudunda ciddi değişimler yaratan bir ameliyattır. Rahim alma ameliyatından sonra kişiler adet göremez ve hamile kalamazlar. Vücutta önemli değişimler yaratan ve kapsamlı bir ameliyat olan histerektomi ameliyatı sonrasında dikkat edilmesi gereken başlıklar bulunur. Rahim alma ameliyatı sonrası beslenme bu başlıklardan biri olurken vücutta önemli değişimler yaratacak olan bu ameliyat hakkında detaylı bilgiye sahip olunması önemlidir.

Rahim Alma Ameliyatı (Histeroktomi) Nedir?

Rahim alma ameliyatı bir diğer adıyla histerektomi, kadınlara uygulanan çeşitli nedenlerden kaynaklı gerçekleştirilen bir ameliyattır. Rahmin tamamı veya belirli bir kısmının alınması üzerine ameliyatlar gerçekleştirilir. 4 farklı türde histerektomi ameliyatı gerçekleştirilebilir. Hastanın alınması gereken doku miktarına göre ameliyat türü belirlenir.

  • Total histerektomi en yaygın uygulanan ameliyat yöntemidir. Bu ameliyat kapsamında rahmin tamamı ve rahim ağzı alınır. Yumurtalıklar ise alınmaz.
  • Subtotal histerektomide ise rahim alınırken rahim ağzı üzerinde herhangi bir işlem gerçekleştirilmez.
  • Radikal histerektomi ameliyatı genellikle kanser vakalarında tercih edilen ameliyat tipidir. Bu ameliyat kapsamında rahim, rahim ağzı, vajinanın üst kısmı, rahim ağzı çevresinde yer alan dokular ve bazı durumlarda pelvik lenf nodları alınır. 
  • Bilateral salpingooferektomi yönteminde ise rahimle beraber her iki yumurtalık ve yumurta kanalları da alınır. Üreme çağında olmayan hastalar için tercih edilen bir histerektomi tipidir. 

Rahim Alma Ameliyatlarının Nedenleri Nelerdir?

Rahim alma ameliyatı çeşitli nedenlerden dolayı başvurulabilecek bir ameliyat yöntemidir. Günümüzde en sık uygulanma nedenleri arasında fibroidler, çikolata kistleri ve rahim sarkması yer alırken aşağıda bulunan diğer sebepler nedeniyle de rahim alma ameliyatı gerçekleştirilebilir.

  • Pelvik bölgesinde kronik ağrı
  • Kontrol altına alınamayan vajinal kanamalar
  • Rahim veya rahim ağzı kanseri
  • Yumurtalık kanseri
  • Fibroidler 
  • Pelvik inflamatuar hastalıklar
  • Çikolata kistleri
  • Rahimde kalınlaşma gerçekleşmesi
  • Rahim sarkması
  Reflü

Rahim Alma Nasıl Yapılır?

Hastanın sağlık durumuna göre histerektomi türü belirlenir. Türe göre rahim alma ameliyatı açık veya laparoskopik olarak adlandırılan kapalı yöntemler ile yapılabilir. Kapalı ameliyatın tercih edilmesi halinde laparoskopik cihazının gireceği kadar kesiler açılacağından açık ameliyata göre vücutta daha az kesi açılır. Laparoskopik ameliyatlar hem iyileşme sürecinin daha hızlı olması hem de estetik açıdan olumsuz görüntü yaratmadığından dolayı daha çok tercih edilir. Ancak bazı durumlarda kapalı ameliyatla daha kısıtlı bir alana erişim sağlaması nedeniyle açık ameliyata başvurulması gerekebilir. Hastaya açık ameliyat uygulanması halinde ameliyat 2 türde gerçekleştirilebilir. Rahim karından yapılacak bir kesiyle çıkarılabileceği gibi bazı hastalarda vajinadan da çıkarılabilir. Vajinal yolun tercih edilmesi halinde karın bölgesinde bir kesi açılmaz.

Kanser vakalarında açık ameliyatların uygulanması halinde rahim karından çıkarılarak ameliyat gerçekleştirilir. Rahim sarkması gibi durumlarda ise rahim vajinadan çıkarılabilir. Ancak laparoskopik ameliyat yöntemlerinin gelişmesiyle beraber günümüzde laparoskopik ameliyatların tercih edilme oranı artmıştır. Açık veya kapalı ameliyat türü olduğu fark etmeksizin her 2 ameliyat da genel anestezi altında gerçekleştirilir.

Rahim Alma Ameliyatı Riskli Midir?

Rahim alma ameliyatının da her ameliyatta olduğu gibi belirli riskleri bulunur. Ancak rahim alma ameliyatı dünya genelinde sık uygulanan ameliyatlarından biri olarak profesyonel bir doktorun uygulaması halinde düşük riskler ile karşılaşılabilecek bir ameliyattır. Yine de hastaların ameliyat öncesinde ameliyat sonrası karşılaşabilecekleri riskleri bilmesi büyük bir öneme sahiptir. Rahim alma ameliyatı riskleri arasında bölgede enfeksiyon gelişimi, akciğer ve toplar damarlarda pıhtılaşma, idrar yolları veya bağırsaklarda yaralanma, yoğun kanama, menopoz gibi riskler yer alabilir. Ameliyat sırasında yumurtalıklara bir müdahale gerçekleştirilmemesi halinde menopoz riski bulunmaz.

Rahim Alma Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Rahim alma ameliyatı alınacak doku miktarına göre uzayabilen bir ameliyattır. Rahimde sarkma gibi durumlarda diğer iç organlara müdahale gerçekleştirilmesi gerektiği takdirde ameliyat süresi uzayabilir. Ancak sadece rahim üzerine gerçekleştirilen işlemler doğrultusunda ameliyat süresi 1- 3 saat aralığındadır. Bazı durumlarda hastanın daha öncesinde ameliyat geçirip geçirmediği veya rahmin büyük olması halinde bu süre uzayabilmektedir.

  Yaşa Göre Obezite Sınırı

Rahim Ameliyatı Sonrası Ağrılar Ne Kadar Sürer?

Rahim ameliyatı ardından ağrı şikayetleriyle karşılaşılması yaygın bir durumdur. Kişinin ameliyat gerekli olduğu yaş ve yapılan operasyonun kapsamına göre ağrı hissetme süresi değişkenlik gösterir. Ameliyat sonrasında genel olarak ilk 3 ay basit ağrı ve rahim bölgesinde rahatsızlıklar gözlemlenebilir. Bu durum normal karşılanır ve endişe duyulmaması gereken bir durumdur. Ameliyat sonrasında gelişen ağrılar genellikle doktorun önereceği ağrı kesiciler ile kontrol altına alınır. Ağrıların ilk 3 ay içerisinde azalmaması veya iyileşmemesi halinde hastanın mutlaka doktora danışması gerekir.

Rahim Ameliyatı Sonrası Karında Şişlik Olur Mu?

Histerektomi ameliyatı ardından hastaların gaz problemiyle karşılaşması ve karın bölgesinde şişkinlik hissetmesi normal bir durumdur. Karın bölgesinde gelişen şişkinlik birkaç hafta içerisinde azalarak geçmektedir. Bazı durumlarda hastaların şişkinliğinin geçmesi için çeşitli egzersizler önerilebilir. Hastanın gaz gelişimini artıracak lahana, karnabahar, pırasa gibi gaz yapabilecek besinlerin tüketiminden kaçınması önerilir. Beslenmeye ve egzersizlere ek olarak hastalar sıcak kompresyon yaparak da karın bölgesindeki rahatsızlığın azalmasını sağlayabilir. Hastanın şişkinlik durumuyla beraber kabızlık gibi bir problemle karşılaşması durumunda bol lifli beslenme planı uygulaması önerilir.

Rahim Ameliyatı Sonrası İç Dikişler Ne Zaman İyileşir?

Rahim alma ameliyatı sonrasında genellikle kendiliğinden çözünen dikişler atılır ve atılan iç dikişler 6 hafta içerisinde kendiliğinden iyileşir. Bu nedenle hastaların herhangi bir dikiş aldırma prosedürü ile uğraşması gerekmez.

Rahim Alındıktan Sonra Vücutta Ne Gibi Değişiklikler Olur?

Rahim alındıktan sonra vücutta çeşitli değişiklikler meydana gelir. Bu değişiklikler iyileşme süreciyle beraber azalabilir veya bazı meydana gelen değişiklikler kişi için kalıcı olabilir. Ameliyat sonrasında meydana gelen ilk değişiklik hastanın vajinal akıntı ve kanamaları ile karşılaşmasıdır. İyileşme süreci içerisinde hasta ağrı gibi semptomlar da gösterebilir. Bu durum 6 hafta içerisinde azalarak kendiliğinden geçer.

Rahim ile yumurtalıkların da alınması halinde hasta zorunlu menopoza girmiş olur. Menopoza girmesiyle beraber hasta menopoz belirtileri göstermeye başlayabilir. Bu noktada sıcak basmaları, vajinal kuruluk ve cinsel istekte azalma gibi belirtiler gelişebilir. Bazı hastalar uyumakta zorluk ve anksiyete gibi problemlerle karşılaşabilir.

  Beslenme İçin Vücut Saati Neden Önemlidir?

Hastanın yumurtalıkları alınmasa bile rahim alma ameliyatı sonrasında hastada âdet kanamaları meydana gelmez. Kişiler menopoza girmese bile rahim alma ameliyatı sonrasında adet göremezler.

Rahim ameliyatları ardından hastaların bağırsak faaliyetlerinde de değişiklikler gözlemlenebilir. Kabızlık sıkça karşılaşılan bir sorun olurken bazı hastalarda idrar yolu enfeksiyonu gelişimi de görülebilir. Her iki durumda gerek ilaçlar gerekse yaşamsal değişiklikler ile kontrol edilebilir.

Rahim Ameliyat Sonrası Sonda Ne Zaman Çıkarılır?

Rahim alma ameliyatları sonrasında hastalara sonda takılır. Sonda sayesinde kişiler vücuttan idrar atımını daha kolay bir şekilde gerçekleştirir. Hastanın idrar yapmada zorluk çekmesi durumuna göre sonda takılma süresi değişkenlik gösterebilir. Ameliyat sırasında mesane hasarı meydana gelmesi halinde sonda bir hafta kadar takılı tutulabilir. 

Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Rahim alma ameliyatı sonrasında beslenmeye dışında dikkat edilmesi gereken çeşitli başlıklar bulunur. Dikkat edilen başlıklar kapsamında iyileşme süreci hızlandırabilir veya bu sürecin olabildiğince kolay olması desteklenir.

Rahim alma ameliyatı ardından 6 hafta kadar vajinal akıntı görülmesi sıkça karşılaşılan bir durumdur. Akıntı için sadece hijyenik ped kullanılmalı ve pedlerin sıklıkla değiştirildiğinden emin olunmalıdır. Bu süreç içerisinde genital bölge hijyenine ekstra dikkat edilmeli ve vajina içine herhangi bir şeye sokulmamalıdır.

Ameliyat sonrasında gelen 6 hafta boyunca ağır eşyalar kaldırılmamalı ve yoğun egzersiz yapılmasından kaçınılmalıdır. Kaldırılacak olan ağırlıkların 5 kilogramı geçmemesi önerilir.

Ameliyat sonrasında gelen 6 hafta içerisinde cinsel ilişki önerilmemektedir. 

Hastalar ameliyat sonrasında banyo yapabilir ancak ameliyat kesilerinin yapıldığı bölgeler su ve sabunla yıkanmamalıdır. Rahim alma ameliyatı ardından atılan dikişler 6 hafta içerisinde kendiliğinden çözülür. Bundan dolayı hasta dikişleri kesinlikle kendi açmamalıdır.

4 ve 6 hafta ardından egzersiz rutinine geri dönülebilir. Ancak yapılan egzersizler kesinlikle zorlayıcı olmamalıdır.

Rahmin karından yapılan kesi ile alınması halinde veya hastanın narkotik ağrı kesici kullanmaması durumunda hastalar 2 hafta içerisinde araba kullanmaya başlayabilir. Rahmin vajinadan çıkarılması halinde laparoskopik ameliyatlar gerçekleştirildiği durumlarda ise hasta ilk hafta içerisinde araba kullanmaya başlayabilir.

Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?

Rahim alma ameliyatı sonrası beslenme kapsamında iyileşme süresinin hızlandırılması ve hastanın ihtiyaç duyduğu besinlere ulaşabilmesi için özenle beslenmesi gerekir. Ameliyatın ardından gelen bir hafta sonrasında kişiler normal beslenme alışkanlıklarına geri dönebilirken ilk günlerde tüketilen gıdalar dikkatle seçilmelidir.

Rahim ameliyatları ardından mesane ve bağırsak alışkanlıklarında değişiklikler görülmesi normal bir durumdur. Bu tür durumda beslenme planlaması yapılırken hastanın bol su tükettiğinden ve lifli gıdalardan zengin bir beslenme listesi uyguladığından emin olunmalıdır. Ameliyat ardından kabızlık gibi sorunlar karşılaşılması yaygın bir durum olduğundan hastanın tam tahıllı ürünler, taze sebze ve meyveler tüketebileceği bir beslenme planı uygulaması önerilir. Ancak kuru baklagil veya lahana, karnabahar gibi gaz yapıcı yiyecekler ameliyat sonrasında gelen ilk hafta içerisinde önerilmemektedir.

 

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR